Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша и Локхийд Мартин празнуват дебюта на първия полскиизтребител F-35 „Хусар“

[post-views]
Полша и Локхийд Мартин празнуват дебюта на първия полски изтребител F-35 „Хусар“


Локхийд Мартин представи първия полски изтребител F-35A Lightning II на полското правителство по време на церемония в производствената база на Локхийд Мартин за изтребители F-35 в щата Джорджия, САЩ. Събитието бележи важен етап в историята на полските ВВС и засилването на взаимоотношенията между САЩ и Полша, ключов съюзник в НАТО.

„През повече от 100-годишната история на полските ВВС са се сменяли много поколения пилоти и самолети. Чувствам се горд, че днес съм част от историята, представяйки F-35 като следващо поколение, което ще защитава и брани бъдещето на Полша в продължение на много години. Присъединяваме се към силна коалиция от изтребители от пето поколение в цяла Европа, укрепвайки въздушното превъзходство чрез политика на съюзническо сдържане“, заяви генерал-майор Иренеуш Новак, инспектор на полските ВВС.

Като най-съвременното решение за сигурност през 21-ви век, F-35 е предпочитаният изтребител на НАТО и ще помогне за разширяването на силното лидерство на Полша в НАТО чрез инвестиции във военна модернизация и засилено участие в чуждестранни мисии. Полша е една от няколкото държави в НАТО, които инвестират в политиката на съюзническо сдържане на F-35. Със своята несравнима оперативна съвместимост полските F-35, наречени „Хусар“ в знак на почит към бойна единица от военното минало на страната, ще свържат активи в различни области, за да повишат ситуационната осведоменост на Полша и нейните ключови европейски партньори.

„Като предпочитан самолет на НАТО, F-35 е мощен фактор за увеличаване на способността на силите и е от решаващо значение за сдържане и преодоляване на заплахите за Полша и нейните съюзници“, сподели Грег Уилмър, президент на Локхийд Мартин Аеронаутикс (Lockheed Martin Aeronautics). „За нас е чест да засилим трайното си партньорство с Полша чрез днешното тържество, гарантирайки полската национална сигурност и дългосрочно развитие на способностите за десетилетия напред“, допълни той.

Високопоставени правителствени и военни лидери от Полша и САЩ присъстваха на церемонията за да отбележат първия от 32-те полски F-35A в рамките на своята програма. Първият самолет, обозначен като AZ-01, ще бъде доставен на полските ВВС през декември и ще бъде прехвърлен във военновъздушната база на Националната гвардия Ебинг, Арканзас, където Полша ще бъде първият международен клиент, който ще проведе обучение на пилоти на F-35.

В момента F-35 се експлоатира от 32 бази по целия свят. Локхийд Мартин е доставила повече от 1000 F-35 изтребителя, обучила е повече от 2540 пилота и 16 690 техници, а флотилията на F-35 е надхвърлила 889 000 часа. Локхийд Мартин продължава да работи рамо до рамо с операторите на F-35 за да гарантира, че съюзниците ще бъдат с крачка по-напред от нарастващите заплахи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани