Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Филипините и Виетнам задълбочат връзките си в областта на отбраната

[post-views]
Филипините и Виетнам задълбочат връзките си в областта на отбраната

Виетнам и Филипините днес се договориха да задълбочат отношенията си в областта на отбраната, включително за по-задълбочено сътрудничество в областта на морската сигурност. Двете страни сключиха споразумение в тази насока, което е значителна стъпка за тях, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че двете азиатски държави отдавна са в противоречие с Пекин по отношение на действията му в Южнокитайско море, предаде Ройтерс.

Договорката беше постигната по време на визита на виетнамския министър на отбраната Фан Ван Зянг в Манила, където той проведе среща с филипинския си колега Гилберто Теодоро.

„Министрите изразиха своя непоколебим ангажимент към задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната чрез продължаване на взаимодействието и поемането на ангажименти на всички нива“, се казва в изявление на филипинското министерство на отбраната.

Зянг заяви, че Виетнам възприема сътрудничеството в областта на отбраната с Филипините като средство за поддържане на мира и стабилността в Южнокитайско море и за разрешаване на споровете в него по мирен начин и в съответствие с международното право.

Срещата между двамата министри се проведе в момент на покачващо се напрежение в Южнокитайско море и на международна загриженост относно възможността от ескалация, като Китай и съюзникът на САЩ в областта на отбраната Филипините имат почти ежеседмични сблъсъци.

Филипините и големите западни сили са обезпокоени от поведението на огромния флот за брегова охрана, който Китай е разположил в Южнокитайско море, което Манила определя като агресия.

Китай, който претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, обвинява Филипините в провокации и многократно нарушаване на границите.

Виетнам е изправен пред сложна задача балансира между противопоставянето на действията на Китай, които смята за нарушения на своя суверенитет, и поддържането на близки отношения с азиатския гигант и основен търговски партньор, създавани в продължение на десетилетия от управляващите и в двете страни комунистически партии.

Теодоро заяви, че е важно регионалната организация АСЕАН да има централно място в осигуряването на мира, стабилността и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани