Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Есенният салон на изкуствата – откритата сцена на Пловдив

[post-views]
Есенният салон на изкуствата – откритата сцена на Пловдив

За 20-и път през септември фестивалът събира в града почитатели на различни изкуства.

Всеки септември първата българска Европейска столица на културата, Пловдив, привлича под тепетата много фестивали и събития от различни жанрове – музика, театър, танц, литература, визуални изкуства, изложби, арт-инсталации. Този път събитието е двайсето поред и отдавна създава своя публика. Откриването на Есенния салон на изкуствата е винаги на 1 септември.

Тази година откриването е в Античния театър от 21.00 ч. с концерт на джаз певеца Васил Петров „30 години в музиката“. Три десетилетия на сцената отбелязва „българският Франк Синатра“ заедно със Симфониета – Враца. А специален гост в програмата е цигуларката Зорница Иларионова.

В рамките на салона са Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, 28-мо издание, Тридневен PolineROOOCK festival, Фестивал „Изкуство без граници и възраст“, Камерна сцена Пловдив, Пловдив Джаз Фест, TheatAir – обичаният особено от децата фестивален модул за улични изкуства, Фасада видео фестивал, Международен кино-литературен фестивал „Синелибри 2024“, Фестивал Тракийски мистерии 2024, както и традиционните Празници на Стария град 2024. Продължава и есенната програма на Opera Open 2024.

Ще има и много изложби – Национални есенни изложби Пловдив’ 2024 – „Приземяване“, Х Юбилейна изложба от Международен пленер „Диалог – рисунка голям формат“, изданието на Седмица на съвременното изкуство’ 2024, Традиционна изложба „15 x 5“ и много други. Две много специални изложби е подготвила ГХГ – Пловдив. Изложба на Йоан Левиев (1934 – 1994) по повод 90 г. от рождението на художника и възпоменателна изложба на Таню Митев (1944 – 2020) по повод 80 г. от рождението му.

Фотографията ще бъде представена на Международни фотографски срещи’ 2024, „Цвят – Реалност -Въображение“, XI Международен фото салон Пловдив’ 2024. Има и много концерти – „10 години заедно“ на Сдружение „Арт Войс Център“ с гост Любо Киров и водещ – Ненчо Балабанов, концерт с кауза:  „С песен и стих в сърцата“,  „Тоника СВ“, спектакъл на НФА „Филип Кутев“, както и гала спектакъл „50 години Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Ще има концерти и на много чуждестранни изпълнители. За любителите на литературата е XIV Национален конкурс за поезия „Добромир Тонев“, събитията по повод 105 г. от рождението на Николай Хайтов и др. Голяма част от събитията са с вход свободен.

„Градинарят и смъртта“ – четвъртият роман на Господинов

„Градинарят и смъртта“ (издателство“Жанет 45“) е първата книга на Георги Господинов след получаването на международната литературна награда Букър“ за „Времеубежище“, която написа преди четири години. Премиерата на романа е на 1 септември в Созопол на 40-я Фестивал на изкуствата „Аполония“. Събитието е и с участието на актьора Владимир Пенев.

Самият автор нарича творбата си роман-елегия, роман-градина и мемоар : за безмилостната история на един баща, един син и едно последно разсъмване. Той няма лесен жанр и това е всъщност един роман за историята на отиващите си бащи в един отиващ си свят: „За баща ми, който крепеше на раменете си тонове минало и не преставаше да го разказва. Тази Шехеразада-баща ми.“ Сега миналото се пропуква тихо и започва да се срутва върху мен с всичките си следобеди, казва писателят. „Не книга за смъртта, а за живота, който чезне.Има разлика“, пише Господинов. Смята тази си книга за най-личната след първата си – „Естествен роман“.

Късно филмово лято в София

В пет вечери – 30 и 31 август и 1 септември (в Южен парк от 20.30 ч.) и на 8 и 11 септември (в кино „Кабана“ в парка на НДК от 20.00 ч.) протича международният кинофестивал „На брега“ в София. Входът е свободен за програмата с над 40 документални филма от цял свят на социална и екологична тема, както и игрални и късометражни ленти.

Те включват разказа и за реките на София. Ще видим филми от най-престижните кинофестивали – Берлинале и Кан, както и най-добри дипломни филми на млади наши кинорежисьори по горещата тема за промените в климата и липсата на вода. Публиката е поканена и на коктейл-срещи с творци след всяка прожекция.

НАКРАТКО

До 1 септември включително продължава Международният  кинофестивал „Любовта е лудост“ във Варна. Той беше открит с концерт на духовия оркестър на Българските Военноморски сили. Дванайсет филма се борят за наградата на фестивала „Златна Афродита“. Почетен гост е международно известният италиански актьор от световна величина Франко Неро. Той получи награда за принос към световното кино след многото уестърни и политически филми с негово участие, режисирани от големи имена като Дамяно Дамяни, Луис Бунюел, Куентин Тарантино и над 250 изиграни роли. Фестивалът беше открит с италианския филм с него – „Все още има утре“. Франко Неро заяви, че се чувства гражданин на света, обиколил над сто държави, в които е влизал през парадния вход. Той казва, че киното е свобода. „Киното ми даде възможност да срещна крале и кралици, принцеси, президенти, но и шанса да вечерям с обикновените хора, които са много по-мъдри“, посочи актьорът. Председател на международното жури е режисьорът, актьор и продуцент Момчил Карамитев, син на легендата на киното и театъра ни Апостол Карамитев.

На 1 септември талантливият тенор Марин Йончев представя популярни арии от опери на Пучини, Доницети, Верди, Тости и романтични неаполитански канцонети. Италианската оперна вечер ще е от 19.30 в Дома на културата „Борис Христов“ в родния за певеца Пловдив. Срещу билет за концерта зрителите ще получат в залата безплатен брой от най-новото списание за култура у нас „Български артист“, издавано от оперната прима Соня Йончева.

„Тревожност“ е новият игрален сериал на БНТ. Сюжетът е вдъхновен от действителни случаи и от личните истории на хора, потърсили психотерапевтична помощ. В 13-те епизода в главните роли ще видим: Пенко Господинов( д-р Манов, психоаналитик) и Ана Пападопулу (съпругата му, д-р Ясенова, специалист по детско-юношеска психология). „Тревожност“ се реализира от творческия колектив на успешния сериал „Порталът“ с режисьор Илиян Джевелеков, който е и съавтор на сценария. Част от историите са базирани на книгите „Агресията в семейството“ и „Тревожността – причини, смисъл, разрешаване“ на д-р Огнян Димов и на случаи от практиката на Иван Игов, описани от него специално за сериала, който насочва вниманието ни към психичното здраве в съвремието ни.

Последната изложба на известната варненска арт галерия Le Papillon представя последни живописни творби на художника Николай Стоев със заглавие „Облакът на розовите желания“ (аrtpapillon.com). За илюзията в живота ни, за това можем ли да хванем неуловимото, разказано през чудноватите герои на художника в един приказен свят, в който всичко е възможно и достъпно и няма несбъднати мечти за героите му. Светът на Николай Стоев, един класически художник с картини, припознати като наивно-примитивистична живопис, зареждат зрителя с енергия и кураж, а ценителите сравняват стила му с тази на Брьогел Стари.

Най-ново

Единична публикация

Избрани