Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полският президент отново поиска репарации от Германия заради Втората световна война

[post-views]
Полският президент отново поиска репарации от Германия заради Втората световна война

Полският президент Анджей Дуда, говорейки днес на събитие, посветено на 85-та годишнина от навлизането на Вермахта в Полша, отново поиска репарации от Германия за нанесените щети през Втората световна война, предаде ДПА.

„Прошката и признанието за вината са едно, репарациите за щетите са друго. И този въпрос все още не е решен“, заяви Дуда в малкия полски град Велун, който навремето се намира край германско-полската граница.

Германската инвазия на Полша на 1 септември 1939 г. се смята за начало на Втората световна война.

Дуда произлиза от редиците на националната и консервативна партия „Право и справедливост“, която управляваше страната между 2015 и 2023 г. Тогава правителството на ПиС развали отношенията си Берлин заради антигермански изказвания и искания за репарации в размер на 1,3 трилиона евро.

Въпреки това сегашното лявоцентристко правителство на полския премиер Доналд Туск, което е на власт от декември, също не изключва въпроса за репарациите от Втората световна война.

На германско-полските правителствени консултации в началото на юли канцлерът Олаф Шолц говори за помощ за оцелелите жертви на германската окупация в Полша, но не посочи конкретни суми.

Междувременно Туск припомни събитията край Гданск в ранните часове на 1 септември 1939 г., когато германският военен кораб „Шлезвиг-Холщайн“ влиза в наричания тогава Данциг град.

Посещението на плавателния съд е било планирано тогава като приятелско, но Германия започва да обстрелва полуостров Вестерплате край пристанището на Гданск в 4:45 сутринта. Полската армия държи там укрепен склад за боеприпаси.

„Днес войната идва от изток“, заяви днес Туск, визирайки войната на Русия срещу Украйна.

„Днес ние не казваме: „Никога повече война“. Днес трябва да кажем: „Никога повече не трябва да оставаме сами. Никога повече в историята си Полша не трябва да устоява сама на агресията на един или друг от своите съседи“, заяви той.

Германският външен министър Аналена Бербок подчерта пък днес в профила си в социалната мрежа „Екс“ помирението между германци и поляци през последните десетилетия.

„Нашето германско-полско приятелство се подкрепя от всички поляци, които са запазили силата да бъдат хора един за друг. Наша отговорност и дълг е да изживеем нашето приятелство в сърцето на Европа, като осъзнаваме нашето минало“, заяви тя.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани