Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започва Стратегическият форум в словенския курорт Блед

[post-views]
Започва Стратегическият форум в словенския курорт Блед

Днес в словенския курорт Блед започва двудневният 19-ти Стратегически форум (BSF) под надслов „Светът на паралелните реалности“, съобщи словенската агенция СТА. Във форума ще участват 180 представители от 48 страни. Министър-председателите на Словения Роберт Голоб, на Черна гора Милойко Спаич, на Албания Еди Рама, на Хърватия Андрей Пленкович и на Сърбия Милош Вучевич ще направят изявления по време на първия панел.

Според официалната програма е предвидено председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, президентът на Словения Наташа Пирц Мусар, вицепремиерът и министър на външните работи на Словения Таня Файон и генералният секретар на Бледския стратегически форум да произнесат речи на откриването на конференцията. 

Тазгодишният форум ще събере разнообразна група от участници, сред които държавни и правителствени ръководители, министри, дипломати, бизнесмени, учени и експерти.  Вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални Юлия Навални, унгарският външен министър Петер Сиярто, китайският външен министър Ван И, генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус, представители на гражданския сектор и много други ще вземат участие в дискусията. 

Фокусът ще бъде върху геополитически теми, сред които войната в Украйна, конфликтът в Близкия изток, но ще има и икономически теми, сред които и зеленият преход.  Ще бъде обсъдена и срещата на върха на НАТО, която се проведе през юли тази година. 

Един от панелите, които ще се проведат през втория ден от форума, е „Европа цяла и свободна: Разширяването като стратегия“, на който ще бъде обсъдено разширяването на Европейския съюз, отбелязва агенция ТАНЮГ.

В навечерието на срещата организаторите на форума припомниха промените, които се случват в света, както и факта, че тази година повече от половината население на света отива до урните. През ноември се очакват президентските избори в САЩ, през юни имаше избори за ЕС, а преди това в Индия и други страни, които имат голямо влияние върху геополитическата и геостратегическа реалност и бъдещето.  

Бледският стратегически форум е международна конференция, която се провежда в Блед, Словения, от 2006 г. На събитието се събират водещи световни политици, експерти, дипломати, академици и бизнес лидери, за да обсъдят най-важните глобални и регионални проблеми. Ключовите теми включват международна сигурност, икономическо развитие, устойчивост и човешки права. Бледският стратегически форум функционира като важна платформа за насърчаване на диалога и намиране на решения на съвременните предизвикателства.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани