Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: САЩ принуждават Тайван да увеличи военните разходи

[post-views]
ДЕЗИНФО: САЩ принуждават Тайван да увеличи военните разходи

Местната администрация на Тайван предприема военно натрупване, подстрекавано от американски ястреби. САЩ принуждават острова да увеличи военните си разходи, позовавайки се на предполагаема „заплаха“ от „инвазия“ на Китай.

ОТГОВОР

Увеличаването на военните разходи и подготовката на Тайван не се дължи на действията на САЩ или на някакъв натиск. Целта на този дезинформационен разказ е да насърчи антиамериканските настроения.

Китайското правителство е все по-агресивно в публичната си позиция спрямо Тайван, включително нарастващ брой нарушения на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана (ADIZ), сплашващи военни учения, ново законодателство, налагащо смъртни присъди на „твърдолюбивите тайвански сепаратисти“ и икономически принуда. Съобщава се, че Си Дзинпин е наредил на Народната освободителна армия на Китай (НОА) да бъде готова за военни действия – за нахлуване в Тайван през 2027 г. В отговор тайванските власти увеличават военния бюджет на острова (леко през 2023 г. и по-значително през 2023 г. 2024 г.) заедно с други защитни мерки, като практикуване на военна готовност и популяризиране на телевизионни предавания за повишаване на осведомеността.

Тези мерки бяха част от предизборната програма на наскоро избрания тайвански президент Лай Чинг-те, който получи около 40% от гласовете на изборите през януари 2024 г. Скорошни проучвания на общественото мнение показват, че мнозинството от гражданите на Тайван смятат този разход за достатъчен.

Вижте други примери за подобни разкази за дезинформация, като твърдения, че САЩ са създали кризата в Япония, жертвайки министър-председателя Кишида като изкупителна жертва, че резултатите от изборите в Тайван са победа за западната империя, че американската армия е признала, че е използвала Украйна, за да хване Русия в капан и подготвя тайвански капан за Китай, или че САЩ планират да атакуват Китай след антируския си блицкриг в Украйна.

https://euvsdisinfo.eu/report/the-us-is-forcing-taiwan-to-increase-military-spending

Превод – Стоил Рокшев

Най-ново

Единична публикация

Избрани