Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Харис и Тръмп спорят кой от двамата кандидати за президент на САЩ е по-подходящ да бъде върховен главнокомандващ

[post-views]
Харис и Тръмп спорят кой от двамата кандидати за президент на САЩ е по-подходящ да бъде върховен главнокомандващ

Вицепрезидентът на САЩ и кандидат за президент на демократите Камала Харис твърди, че бившият президент и кандидат на републиканците Доналд Тръмп е проявил „неуважение към свещената земя“ по време на неотдавнашното си посещение на военно гробище в Арлингтън, пише американското издание „Хил“.

Харис имаше предвид посещението на Тръмп миналия понеделник в Националното военно гробище на САЩ в Арлингтън, където са погребани повече от 400 000 военнослужещи и бивши военни, посочва медията.

Бившият президент участва в церемония по поднасяне на венци по повод третата годишнина от изтеглянето на американските войски от Афганистан и нападението на летището в Кабул, при което загинаха 13 американски военнослужещи.

По време на събитието се стигна до конфронтация между служители на Тръмп и служители на гробището, когато фотографи и служители от предизборния екип на бившия президент се опитали да влязат в зона с ограничен достъп. Твърди се, че екипът на Тръмп е избутал встрани служител на гробището, посочва „Хил“.

Харис заяви, че случаят не е „нищо ново“ от човека, който „нарича нашите загинали военнослужещи „издънки“ и „неудачници“ и унижава носителите на Ордена на честта“. Тя каза, че Тръмп не е в състояние да разбере нищо друго освен „служба на собствения си интерес“. Демократите смятат, че случаят в Арлингтън ще им даде възможност да атакуват Тръмп по линия на отношенията му с американските военни, коментира изданието.

Миналия четвъртък американската армия потвърди, че служител на гробището е бил избутан настрани, след като помолил екипа на Тръмп да спре да снима в зона, където са погребани загиналите в неотдавнашни войни и където снимането е забранено, посочва френският в. „Монд“. Военните нарекоха случилото се „достойно за съжаление“. Случилото се в Арлингтън е пореден епизод на дългата поредица от противоречия около отношенията на Тръмп с военните, коментира „Монд“.

Междувременно обаче предизборният екип на бившия президент премина в настъпление, като нарече избутаната служителка „подъл индивид“ и заяви, че тя е страдала от пристъп на психично заболяване, отбелязва изданието.

Тръмп бе в Арлингтън, за да разкритикува поведението на Байдън във връзка с изтеглянето на американските войски от Афганистан, тъй като бившият президент твърди, че той би се справил по-добре. Той бе на гробището заедно със семействата на някои от 13-те военнослужещи, убити при бомбения атентат в Кабул през 2021 година.

Тръмп се опитва да обвърже вицепрезидента Харис с хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан, като отправя обвинения срещу нея и срещу президента Джо Байдън, че са били начело през „най-срамния ден в историята на нашата страна“, посочва, в. „Вашингтон Пост“.

До изборите през ноември остават само около два месеца и Тръмп и Харис се борят за предимство в сферата на отбраната, като влизат в спорове не само по въпроса кой по-добре ще пази сигурността на Америка, но и кой ще се грижи най-добре за нуждите на ветераните и ще осигури на въоръжените сили на САЩ уважението, което заслужават, коментира американското столично издание. Нито един от двамата кандидати не е служил в армията, така че и двамата наблягат на успехите си в областта на дипломацията и външната политика. И двамата също така се обграждат с ветерани, включително и техните кандидати за вицепрезидент, които се впуснаха в ожесточени задочни спорове за военната си служба.

Демократите прекараха голяма част от националния си конгрес в Милуоки, изтъквайки аргумента на Харис, че е готова да бъде върховен главнокомандващ. Тя разказа за срещата си с украинския президент Володимир Зеленски през 2022 г., на която го предупредила „за плана на Русия да нахлуе“, и заяви, че е помогнала за мобилизирането на световния отговор срещу руската инвазия.

Харис също така предупреди, че Тръмп ще пропилее външнополитическите успехи на администрацията на Байдън и ще окуражи враговете на Америка. „Той заплашва да изостави НАТО, той насърчи Путин да нахлуе в нашите съюзници, той каза, че Русия може да прави каквото си иска“, заяви Харис.

Спорът между двамата кандидати за това кой би бил по-добър върховен главнокомандващ идва в момент, когато напрежението по света се покачва – от нахлуването на Русия в Украйна до войната на Израел с „Хамас“ и агресията на Китай срещу съседите му, посочва „Вашингтон Пост“.

И все пак атаките срещу годността на противника да ръководи въоръжените сили са част от десетилетна политическа традиция в САЩ, посочва „Политико“.

„Според мен винаги има политически инстинкт да се възползваш от уважението, което обществото изпитва към американската армия, защото тя е обвързваща морална основа“, казва демократът Джейк Окинклос, който е служил в морската пехота, преди да се впусне в политиката. „Ето защо атаките, основани на обвинения в неуважение към въоръжените сили, са изкушаващи за политиците“, посочва той.

През 1992 г. например Джордж Буш обвинява опонента си Бил Клинтън, че е избегнал наборната служба, отбелязва „Политико“. През 1988 г. пък Майкъл Дукакис организира фотосесия в танк, за да се представи като способен военен лидер – макар че планът му се проваля, тъй като изглежда по-скоро глуповато в обемистия шлем на танкист. Буш, който е герой от Втората световна война, пуска предизборна реклама със снимката и проваля кампанията на демократа.

„Дукакис, разбира се, направи това, за да покаже, че е твърд и е загрижен за националната сигурност, но изглеждаше глупаво с шлема и това просто се обърна срещу него“, казва Питър Фийвър, професор от университета „Дюк“, който преди това е работил като съветник в Съвета за национална сигурност на Белия дом. „И бих казал, че Тръмп също изпитва проблеми в това отношение – да се отнася към церемониалния момент със сериозността, уважението, предпазливостта, размисъла, които този момент изисква“, добавя Фийвър.

„Кандидатите за президент трябва да издържат теста за върховен главнокомандващ“, посочва Фийвър. „Те трябва да покрият някакъв минимален праг, така че да може да им се повери ролята на главнокомандващ, да може да им се повери ядреният арсенал, животът на нашите мъже и жени, които служат в униформа“, обяснява професорът.

За Харис обаче нейната роля в американското изтегляне от Афганистан вероятно също ще бъде източник на неудобни въпроси в дните, оставащи до изборите, отбелязва „Политико“.

„Това ще бъде много сериозен проблем [за Харис], особено като се има предвид, че тя е казвала: „Аз бях последният човек в стаята и абсолютно одобрих плана (за изтегляне от Афганистан)“, смята дългогодишният републикански стратег Чарли Джероу.

Кампанията на Тръмп се опитва да отправя атаки и срещу военната служба на кандидата за вицепрезидент на Харис – губернатора на Минесота Тим Уолз. Сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс, който е кандидат за вицепрезидент на Тръмп, обвини Уолз в „открадната доблест“, тъй като демократът е служил в продължение на 24 години в Националната гвардия на Минесота, но е напуснал армията, за да се кандидатира за Конгреса точно преди подразделението му да бъде изпратено в Ирак.

Тръмп също е уязвим на атаки, когато става въпрос за военнослужещи и ветерани, тъй като в медиите се появиха информации, че ги е нарекъл „издънки и неудачници“ – което той отрича – и че е казал, че сенатор Джон Маккейн, който е бил военнопленник, „не е герой от войната“, тъй като е бил пленен.

Миналия месец Тръмп си навлече критики от страна на организации на ветерани за това, че заяви, че най-високото гражданско отличие на страната е „много по-добро“ от най-високото военно отличие, защото военнослужещите, които получават военното отличие, са „в много лошо състояние“ или „мъртви“.

Джероу все пак не смята, че това ще се отрази на подкрепата за Тръмп сред военнослужещите. „В предишните два цикъла това нямаше никакво значение. Той спечели огромния дял от гласовете на ветераните и военнослужещите и мисля, че ще го направи и този път“, прогнозира стратегът.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани