Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Ислямска държава“ пое отговорност за експлозията в Кабул, при която загинаха шестима души

[post-views]
"Ислямска държава" пое отговорност за експлозията в Кабул, при която загинаха шестима души

Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за смъртоносната експлозия вчера в афганистанската столица Кабул, предаде Ройтерс.

В публикацията в канала си в „Телеграм“ групировката заяви, че един от нейните членове е детонирал жилетка с експлозиви, в резултат на което 45 души са били засегнати от взрива и има жертви.

Вчера говорителят на полицията в Кабул Халид Задран съобщи, че при експлозията са загинали шестима души, а 13 са пострадали.

Взривът избухна в югозападния квартал Кала Бахтияр в Кабул, припомня Асошиейтед прес.

След завръщането на талибаните на власт през август 2021 г. броят на терористичните нападения в Афганистан значително намаля. Въпреки това се смята, че разклоненията на „Ислямска държава“ все още са активни в страната. Те са основен съперник на управляващите талибани и са извършвали преди нападения срещу училища, болници, джамии и шиитски райони в цялата страна.

Талибаните се върнаха на власт в Афганистан през август 2021 г. по време на хаотичното изтегляне на войските на САЩ и НАТО след 20 години престой в азиатската държава. Въпреки първоначалните обещания за по-умерена позиция, талибаните постепенно отново наложиха строго тълкуване на ислямските закони, както по време на предишното си управление на Афганистан от 1996 до 2001 г., отбелязва АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани