Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шолц приветства направената от Германия „важна стъпка“ по повод разполагането на нова система за ПВО

[post-views]
Шолц приветства направената от Германия "важна стъпка" по повод разполагането на нова система за ПВО

Германските военни въведоха днес на въоръжение първата си система за противовъздушна отбрана ИРИС-Т (IRIS-T SLM) в присъствието на канцлера Олаф Шолц, предаде ДПА.

В речта си в Тодендорф в северната провинция Шлезвиг-Холщайн Шолц заяви, че новата система има за цел да „поддържа сигурността и мира в Европа“.

Германският канцлер подчерта, че Русия под ръководството на президента Владимир Путин от години се превъоръжава, включително в Калининград – руски ексклав на брега на Балтийско море.

„Той е преместил ракети в Калининград – на 530 км по права линия от Берлин. Би било нехайно да не реагираме по подходящ начин“, заяви Шолц.

Новата система ИРИС-Т е разработена от германския производител Diehl Defence. Германското правителство вече е доставило четири от новите системи, както и три свързани с тях зенитно-ракетни комплекса IRIS-T SLS на Украйна, където те са били използвани поне 250 пъти за отблъскване на руски крилати ракети и безпилотни летателни апарати, заяви канцлерът.

Новата оръжейна система ще стане и основен компонент от Европейската инициатива „Небесен щит“ – съвместна система за противовъздушна отбрана, инициирана от Берлин.

В момента в Тодендорф се изгражда и тренировъчен център, в който се обучават украински войници.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани