Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русофобията на Путин

[post-views]
Русофобията на Путин

Парламентът на Румъния одобри с огромно мнозинство даряването на една ПВО система „Пейтриът“ на Украйна. През тази седмица стана ясно, че и Германия се придържа към плана си за предоставяне на 12 системи за противовъздушна отбраната IRIS-T SLM на Киев. Четири от тях вече са доставени, а до края на годината украинците ще получат още две. България също пордължава да оказва военна помощ на Украйна, потвърди министърът на отбраната Атанас Запрянов. Това става в съответствие с решението на Народното събрание, като страната ни разчита на финансови компенсации от съюзниците заради предоставената помощ на Киев.

Помощта, която ние, страните от НАТО и ЕС оказваме на Украйна не произтича от някакво юридическо международно задължение. Тя е обоснована с морални и прагматични аргументи. Елементарната човешка порядъчност изисква да бъдеш на страната на жертвата, а не на агресора, да помогнеш на нападнатата държава да се защити, да направиш разликата между добро и зло. А от прагматична гледна точка е ясно, че ако не може да прегази Украйна, Путин няма да има ресурси, амбиции и самочувствие да заплашва страни от НАТО.

В тази ситуация най-странна е позицията на хора, които се смятат за русофили и одобряват решението на Путин да нападне Украйна, въпреки че то вече доведе до смъртта не само на много украинци, но и на шестцифрен брой руски войници. Не знам още колко руснаци трябва да загубят живота си в чуждата държава, за да стане ясно, че поведението на кремълския диктатор е русофобско.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани