Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп заяви, че ако бъде избран, американските университети могат да изгубят акредитацията си заради „антисемитска пропаганда“

[post-views]
Тръмп заяви, че ако бъде избран, американските университети могат да изгубят акредитацията си заради "антисемитска пропаганда"

Кандидатът на Републиканската партия за президентските избори в САЩ Доналд Тръмп каза днес пред дарители евреи, че американски университети ще изгубят акредитацията си и федералната подкрепа заради, по думите му, „антисемитска пропаганда“, ако бъде избран за президент, предаде Ройтерс.

„Колежите ще и трябва да спрат с антисемитската пропаганда или ще изгубят акредитацията си и федералната подкрепа“, заяви Тръмп, разговаряйки по видеоконферентна връзка със събрание от повече от 1000 дарители от редиците на „Републиканската еврейска коалиция“ в Лас Вегас.

Студентски протести обхванаха университетски кампуси в САЩ през пролетта, като демонстрантите осъдиха военната операция на Израел в ивицата Газа и поискаха от властите да спрат да работят с компании, подкрепящи еврейската държава.

Републиканци заявиха, че протестите показват, че някои демократи са антисемити, които подкрепят хаоса. Самите демонстранти отговориха, че властите несправедливо ги обвиняват в антисемитизъм.

Асоциацията на американските университети, която твърди, че представлява близо 69 водещи американски висши училища, засега не е отговорила на запитванията на Ройтерс за коментар по темата.

В САЩ федералното правителство не акредитира пряко университетите, но играе роля в надзора за предимно частните организации, които дават акредитация на колежите, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани