Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна залагана собствена ракетна програма

[post-views]
Украйна залагана собствена ракетна програма

Автор: Александър Куницкий, Дойче Веле

Русия използва ракети с голям обсег, за да удря цяла Украйна от началото на пълномащабна война срещу тази държава. Киев все още не може да даде симетричен отговор с ракети собствено производство, а тези, предоставени от партньорите на Украйна, имат ограничения. Те се отнасят до обхвата на полета и условията за използване на тези ракети за поразяване на цели на територията на Руската федерация. На пресконференция в Киев в края на август украинският президент Владимир Зеленски обяви успешното изпитание на първата местна балистична ракета.
Засега дроновете остават основното средство за поразяване на цели дълбоко в руска територия. Но в сравнение с ракетите те имат по-малка разрушителна сила. За да промени ситуацията и да намали зависимостта от ракетни доставки от партньори, Киев работи върху собствена ракетна програма.
Летящата „Паляниця“.

Както уточни министърът на стратегическата промишленост Александър Камишин, вражеската цел, поразена от „Паляниця“, се намира във временно окупирана територия. „Това е едновременно дрон и ракета, тъй като по отношение на своите тактико-технически характеристики продуктът попада и в двете дефиниции“, обясни служителят, като подчерта, че „ще има още ракети-дронове“. В интервю за DW Камишин отбеляза, че „Паляниця“ е проектирана и произведена изцяло в Украйна. „Въпреки че някои компоненти са чужди“, добави той.

В платформата United24, където е публикувано видеото за „Паляниця“, се посочва, че това оръжие е създадено за година и половина от украински специалисти, които „работят седем дни в седмицата“. „Паляниця“ има турбореактивен двигател, изстрелва се от наземна платформа и е оборудван с няколко системи за насочване.

Ракетният комплекс „Нептун“ е едно от най-големите постижения на украинската военна индустрия

Основната цел на „Паляниця“ са обектите, от които Русия обстрелва Украйна. По-специално – около 20 руски летища. Най-отдалеченото от тях е в района на Нижни Новгород, което е на около 700 километра от държавната граница на Украйна. Както отбеляза United24, цената на ракетата-дрон е „много по-ниска от аналозите“, докато производството се очаква да поевтинее и да се увеличи в бъдеще. Цялата друга информация е класифицирана.

„Паляниця“ е дрон с турбореактивен двигател и затова според военния експерт Сергей Згурец има много по-висока скорост в сравнение с безпилотните самолети, оборудвани с двигатели с вътрешно горене. „За да стане едно оръжие ракета, на него трябва да има монтиран ракетен двигател, затова наименованието „ракета-дрон“ е по-скоро информационна и пропагандна стъпка, за да се разграничи това оръжие от другите подобни.

Згурец отбеляза и други постижения на украинската ракетна програма през последните години. „Можем да подчертаем редица противотанкови оръжия, по-специално ракетите „Стугна“ и „Корсар“, които се използват масово, както и крилатата ракета R-360 „Нептун“, казва той. Това е разработката на киевското конструкторско бюро „Луч“. Приета е на въоръжение в Украйна през 2020 г. заедно с бреговата ракетна система РК-360МС, предназначена за откриване и унищожаване на вражески кораби от различни класове. Ракетата има бойна глава с тегло 150 кг и обсег на действие до 300 км.

„Нептун“ беше използван за първи път в битка в началото на април 2022 г. срещу руската фрегата „Адмирал Есен“. Както заяви в интервю за „Украинская правда“ вицеадмирал Алексей Неижпапа, командир на ВМС на Украйна, ракетата е избухнала близо до борда на кораба. Няколко членове на екипажа са убити и важните оръжейни системи на фрегатата са повредени. А на 13 април 2022 г. се случи едно от най-значимите събития на украинско-руската война – руският крайцер „Москва“ на стойност около 750 милиона долара беше потопен от две противокорабни ракети „Нептун“.
Украинските дизайнери не спряха дотук. През 2023 г. стана известно за модификацията на ракетата „Нептун“ за унищожаване не само на кораби, но и на наземни цели. Както съобщи неназован представител на украинското министерство на отбраната на американското издание The War Zone, ракетата е получила нова система за насочване и се изстрелва от същата инсталация като противокорабната версия. Обсегът на модифицирания „Нептун“ е около 400 км, бойната глава е 350 кг, което е с 200 кг повече от противокорабната версия. Известно е, че украинските военни многократно са използвали модифицирани ракети „Нептун“. По-специално, през септември 2023 г. те извършиха атаки срещу руския противовъздушен комплекс С-400 и летище Саки в окупирания Крим. През май 2024 г. „Нептун“ удари нефтен терминал в Краснодарския край.

Според някои доклади за удари в дълбочина на Руската федерация през 2023 г. Украйна е използвала ракети от системата за противовъздушна отбрана С-200, преустроени за поразяване на наземни цели. Официално Киев не потвърди тази информация, но изданието Air Force Ukraine, позовавайки се на държавен служител, съобщи, че такава работа се извършва.

Украйна също използва модернизирани съветски разузнавателни дронове Ту-141 „Стриж“. Този дрон има турбореактивен двигател и е способен да развива скорост от около хиляда километра в час. Както съобщи Главното разузнавателно управление, през 2023 г. благодарение на тези дронове украинците успяха да повредят руски самолети Ту-95 в авиобаза „Енгелс“, която е на 600 километра от фронтовата линия. Дълго време обаче няма съобщения за използването на С-200 и „Стриж“ от Украйна.

Междувременно, според украинските власти, разработването на нови ракети продължава. „Нашата ракетна програма има добра динамика и въпреки че това е трудна задача, ние постепенно се доближаваме до възможността да използваме собствени ракети, а не да разчитаме само на доставки от партньори, Украйна в крайна сметка трябва да постигне максимална отбранителна независимост“, увери Владимир Зеленски в края на юли.

Президентът още през 2023 г. заяви, че Украйна успешно е използвала далекобойни оръжия собствено производство на разстояние 700 км. През същата година съветникът на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк обяви наличието на „експериментални образци“ на ракетни оръжия, които могат да поразяват цели на разстояние 750-1000 км.

За нуждите на въоръжените сили на Украйна от 2006 г. Украйна разработва балистичната ракета „Сапсан“ с диаметър на корпуса 0,9 метра и обсег на полета 500 км и експортната версия „Гром-2“ с диаметър 0,6 м и обхват от 280 км. „Някои елементи от тази оперативна ракетна система вече бяха показани на паради, някои дори бяха тествани по време на службата ми през 2014 г., отговарях за „Сапсан“, казва бившият заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили. на Украйна Игор Романенко и добавя: „Но, за съжаление, тогавашният министър на отбраната Михаил Ежел отиде в командировка в Русия, върна се оттам и затвори програмата… Всичко се разпадна заради агентите на Кремъл“,

Също така, няколко години преди пълномащабното руско нахлуване беше представен прототип на крилата ракета „Коршун-2“, базирана на съветската Х-55. Украйна има и проекти за зенитно-ракетни системи. През 2023 г. министърът на стратегическите индустрии Александър Камишин обяви активизирането на работата в тази посока. „Първите летателни изпитания на два проекта са успешни. Готовността е все още далеч, но ние правим всичко, за да ускорим работата“, написа той в Телеграм, прикачвайки към съобщението изображение на ракетата „Корал“, която дизайнерското бюро „Луч“ разработва от 2016 г.

В разговор с DW министър Камишин отбеляза, че единственото, което пречи на Украйна да ускори производството на ракети, е липсата на финансиране. Военният консултант Згурец обаче е убеден, че въпросът с достъпа до технологии остава открит. „Съветският потенциал е важен, но за да създаде ракети, Украйна трябва да съчетае опита от миналото с модерни решения. Трябва да използваме партньорството си с водещи американски компании, за да подобрим вътрешните разработки чрез системите за насочване на американските ракети и, може би, да имаме достъп до енергийното твърдо гориво, което се използва в ATACMS или други ракети“, подчерта експертът.
Според Франк Ледуидж, бивш офицер от британското военно разузнаване и експерт от университета в Портсмут, Украйна вече е в състояние да произведе достатъчно ракети за война с Русия. „Не подценявайте украинците, когато става дума за технологии, страната беше една от 10-те най-добри световни космически сили. Най-любимата ракета на Илон Мъск, освен неговите собствени, е „Зенит“, и тази ракета е направена в Украйна“., отбелязва Ледуидж.

Най-ново

Единична публикация

Избрани