Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски удар уби 51 души в Полтава

[post-views]
Руски удар уби 51 души в Полтава

Най-малко 51 души загинаха и 271 бяха ранени, след като Русия порази в сряда с две балистични ракети военен институт в централния украински град Полтава. Това е най-смъртоносният удар във войната за тази година, предаде Ройтерс. На снимки, публикувани в социалните медии, се виждат тела на млади мъже на земята, покрити с прах и отломки, а зад тях е силно повредена сграда. Във видеоизявление украинският президент Зеленски каза, че е разпоредено пълно и бързо разследване на обстоятелствата, а „руската измет определено ще бъде подведена под отговорност за този удар“. Президентът използва случая да повтори призивите си за повече доставки на средства за противовъздушна отбрана за Украйна и разрешение доставяните от Европа и САЩ оръжия да могат да се ползват за удари в дълбочина в Русия.

Във Военния институт за телекомуникация и информатизация (някога Полтавско висше военно командно училище по комуникации), според украинската служба на Би Би Си бил разположен 179-и учебен център на свързочните войски. Едната от сградите на института е частично разрушена. Повреден е и жилищен блок. В Полтава бе обявен тридневен траур.

В нощта срещу четвъртък Русия отново изстреля ракети и дронове по Киев и Лвов. Има засегнати жилищни сгради. Една от поразените сгради е близо до жп гарата в Лвов, където броят на жертвите достигна 7, три от които са деца. Съседна Полша задейства самолети за трети път за осем дни, за да гарантира безопасността на полското въздушно пространство.

Украйна планира да продължи окупацията на завзетите територии в Курска област за неопределено време. Това каза президентът Володимир Зеленски в интервю за Ен Би Си. Според него задържането на територия е част от „плана за победа“. Президентът отново изтъкна, че Киев не смята да анексира окупираните територии. „Нямаме нужда от тяхната земя. Не искаме да пренасяме там украинския начин на живот“, добави Зеленски. Отказа да отговори обаче дали украинската армия планира да превземе още населени места в Русия.

САЩ са близо до споразумение да предоставят на Украйна крилати ракети с голям обсег, способни да достигнат дълбоко в Русия (потенциално до Воронеж и Брянск), казват събеседници на „Ройтерс“ в САЩ. Киев обаче трябва да изчака няколко месеца предвид техническите въпроси, по които работят САЩ около доставката. Решението за доставка на Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) не е окончателно, но включването им в пакета помощи за Украйна се очаква да бъде обявено през есента. Според „Ройтерс“ това сериозно би могло да промени стратегическия пейзаж на войната, а Русия да се окаже в обсега на по-мощни и прецизни боеприпаси и да се види принудена да изтегли със стотици километри складовете си за снабдяване, затруднявайки операциите й.

Най-ново

Единична публикация

Избрани