Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Открита е нова експозиция на 34-ти Троянски пехотен полк

[post-views]
Открита е нова експозиция на 34-ти Троянски пехотен полк

Атрактивен, вълнуващ, добре структуриран Културно-исторически комплекс “Балканци”, създаден от Сдружение “34-ти пехотен троянски полк” на дружество “Традиция”, беше откритвчера в Троян. Комплексът ни връща към битките при Дойран на 34-ти Троянски полк и ни напомня, че трябва да бъдем горди с миналото си.

Изключително интересеният разказ чрез снимки, документи, артефакти ни разказва историята на славния 34 ти Трояски пехотен полк, който е създаден още в края на XIX век.

Той взима участие в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата (1913), Първата (1915 – 1918) и Втората световна война (1941 – 1945).

Включен е в състава на Девета плевенска пехотна дивизия от 1904 г. Гарнизонът на полка в мирно време е в Ловеч. Наречен е „Троянски“ поради преобладаващия брой войници от Балканския край.

Най- кръвопоролитните битки, които полка водзи са през Първата световна война при Дойран, под предводителството на генерал Владимир Вазов.

Много е интересен интерактивният подход при представяне на експозицията. Чрез съвсем нови технологиии, посетителите на музея могат да съпреживеят усещанията на българските войници по време на бой.

Експозицията е дело на дългогодишни съвместни действия с Национално дружество „Традицияя“. Те пресъздадоха образите на българските войници он 34 ти пехотен Троянски полк по време на тъържественото откриване на експозицията. Принос към новата експозиция имат и много родолюбиви българи, наследници на славните си деди от 34 ти Троянски пехотен полк.

Новата експозиция бе открита изключително тържествено в присъствието на кмета г-жа Донка Михайлова. Бяха прочетени поздравителни писма от министъра на отбраната- генераал Атанас Запрянов, както и от командира на Сухопътни войски генерал – майор Деянт Дешков.

Присъстваха много граждани и гости на Троян и околността.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Силвия Сиракова

Най-ново

Единична публикация

Избрани