Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Еврокомисарят Тиери Бретон подаде оставка от ЕК

[post-views]
Тиери Бретон

Френският еврокомисар Тиери Бретон подаде оставка от Европейската комисия.Влиятелният политик, отговарящ за вътрешния пазар на Съюза заяви, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е оказвала натиск върху неговата родина Франция да предложи друг кандидат на негово място.

Бретон съобщи за това в писмо, публикувано тази сутрин, в което се казва, че е разбрал за това предполагаемо лобиране „преди няколко дни“, докато Фон дер Лайен е поставяла финалните щрихи на новия състав на ЕК. Очакваше се французинът да получи ключов ресор в предстоящата Комисия, говореше се и за поста заместник-председател. „Преди няколко дни, в последния момент от преговорите за състава на бъдещата Комисия, Вие помолихте Франция да оттегли името ми – по лични причини, които в нито един случай не обсъдихте директно с мен – и предложихте като политически компромис уж по-влиятелен портфейл за Франция в бъдещия състав на ЕК. Сега ще Ви бъде предложен друг кандидат“, написа Бретон. Французинът заяви, че за него е било „чест“ да работи през последните пет години като комисар по въпросите на вътрешния пазар „над националните и партийните интереси“.

„Въпреки това, в светлината на тези събития – още едно свидетелство за съмнително управление – стигнах до заключението, че не мога повече да изпълнявам задълженията си в Комисията. Ето защо подавам оставка от поста си на европейски комисар, която влиза в сила незабавно“, добави той

Най-ново

Единична публикация

Избрани