Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белгийското пристанище Антверпен остава най-голямата врата за кокаин към Европа

[post-views]
Белгия е конфискувала рекордните 116 тона кокаин за 2023 г. на пристанището на Антверпен

Белгийското пристанище в Антверпен отново оглави челните класици за трафика на наркотици към Европа. По данни на властите през изминалата годината там са конфискувани рекордните над 100 тона кокаин.

Белгийското пристанище в Антверпен остава на най-голямата входна врата за кокаин от Латинска Америка за Европа и през 2022г.

Според данни на властите за последната година са конфискувани близо 110 тона от наркотика. Така беше подобрен антирекорда от 2021г, когато бяха задържани близо 90 тона, което пък беше ръст от 30 процента с предходната 2020г.

Според белгийските власти обаче независимо от засилени гранични мерки, използването на специално обучени кучета, както и сканиращи устройства за контейнерите, заловеният наркотик е едва 10 процента от годишното количество, което минава през Антверпен за Европа.

Властите отбелязва, че с увеличаването на трафика реципрочно расте и процента престъпленията и насилието в страната, където все по-често избухват въоръжените сблъсъци между различните нарко-групировки.

Наред с Белгия, Испания и Холандия са други две входни точки на кокаина за Европа, а като най-големи доставчици и производители се посочват Панама, Еквадор, Парагвай, Колумбия и Бразилия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани