Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За стремителния устрем на един млад офицер, завърнал се от Косово

[post-views]
За стремителния устрем на един млад офицер, завърнал се от Косово

В следващия репортаж ще ви срещнем с един млад лейтенант, който буквално преди часове се завърна от Косово. Там, заедно със своите колеги от България, той взе участие в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).  

Преди да замине на четиримесечната мисия в оперативния резерв на НАТО в Косово, лейтенант Йордан Стойчев преминава, както всички свои колеги, необходимата подготовка и сертификация. И въпреки че тръгва уверен и добре подготвен, признава, че предизвикателството за него е било голямо. 

След подготовката и сертификацията, която направихме миналата година декември месец, може би през първата ми офицерска година това беше най-сериозното и най-тежкото предизвикателство, което трябваше да премина през него като офицер, но мога да кажа, че точно когато ми беше най-трудно и когато бяха най-тежките периоди, тогава натрупах най-много опит. Дори мога да твърдя, че съм натрупал и боен опит, тъй като мисията беше в страна с размирици.

Изключително динамичната обстановка по време на мисията в Косово е налагала и провеждането на широк спектър от задачи, разказва младия офицер. Но именно натрупаният зад граница опит му дават самочувствие и удовлетворение от добре изпълнените задачи.  

Разбира се, че се завръщаме с повече самочувствие, разбира се, че се завръщаме с повече опит, тъй като сме изпълнили задачата както трябва и най-важното беше колкото човека тръгваме на мисия, толкова да се завърнем. техниката се поправя, оръжието се поправя, хората и човешкият живот са непоправими, така че това ми е най-голямото удовлетворение от мисията.

Натрупаният безценен опит, и то в международна среда, дават не само самочувствие на младия офицер, а и допълнителна мотивация за кариерно развитие в Българската армия. 

Още по-добре навлязъл в средите на БА, като цяло в 3-ти батальон на 3-то Бригадно командване. И си пожелавам с модернизацията, която тече в българската армия и ние офицерите и сержантите да започнем да се модернизираме и ние.

Отдаде ли му се възможност, отново би заминал за Косово, споделя лейтенант Стойчев. Дотогава продължава напред – устремен към постигане на целите си, към професионално израстване в Българската армия, към новите предизвикателства.

Най-ново

Единична публикация

Избрани