Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атанас Запрянов: Очакваме американските F-16 и Stryker догодина

[post-views]
Атанас Запрянов: Очакваме американските F-16 и Stryker догодина

Военният министър Атанас Запрянов е обсъдил на среща с американския посланик у нас Кенет Мартен в петък предстоящата доставка на самолетите F-16 и бойните машини Stryker за сухопътните войски. Това съобщи министърът в предаването „Брюксел 1“.

„Друга тема беше, че много скоро, преди седмица, държавният департамент обяви разрешението на Конгреса за доставка и на противотанковите ракети „Джавелин“ (Javelin) и координирахме нашите следващи стъпки как максимално бързо да получим договора, за да може Министерство на отбраната да го представи на правителството и следващият парламент да го ратифицира“, уточни той.

Министър Запрянов коментира и готовността на база „Граф Игнатиево“ да посрещне новата военна техника. Той припомни, че при подписване на договора за F-16 българското правителство е отделило 300 млн. лв. за подготовка на инфраструктурата. „За съжаление, това съвпадна с Ковид кризата. И договорите, които бяха сключени за изграждане на тази инфраструктура, се забавиха много. След това политическата нестабилност, временни правителства. След Ковид кризата не реагирахме достатъчно бързо да възстановим работата по тези проекти и чак при служебното правителство с министър на отбраната Димитър Стоянов реално започна ускоряване на процеса“, призна Запрянов. Той увери, че се вземат мерки, за да се гарантира, че базата ще е готова навреме. Очаква се в средата на следващата година да започнат да идват самолетите F-16 и бойните машини Stryker. „Добрата новина е, че вече пистата и пътеките за рулиране бяха приети с акт 16“, посочи още министърът пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото ТУК

Източник: Bulgaria ON AIR

Най-ново

Единична публикация

Избрани