Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военноморската инициатива на Турция, Румъния и България за прочистване на Черно море от мини навлезе официално във втората си фаза

[post-views]
Военноморската инициатива на Турция, Румъния и България за прочистване на Черно море от мини навлезе официално във втората си фаза

Военноморската инициатива за почистване на Черно море от мини, която тази година се ръководи от Турция, официално навлезе във втората си фаза на активиране, а вчера официални лица дадоха брифинг за медиите, съобщава днес Анадолската агенция.

Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea) е тристранна инициатива на Турция, Румъния и България, припомня Анадолската агенция. Нейната основна мисия е да защитава морския трафик чрез неутрализиране на плаващи морски мини, които застрашават както търговски, така и военни кораби, плаващи в Черно море.

Групата действа в рамките на Меморандум за разбирателство, подписан от трите участващи държави, като се съсредоточава върху техните териториални води и изключителни икономически зони. Споразумението обхваща тригодишен период, като операциите се извършват поетапно през цялата година.

Ръководството на оперативната група ще се сменя ежегодно между трите държави. Предвижда се България да поеме командването през първата половина на 2025 г., следвана от Румъния през втората половина, информира Анадолската агенция.

––––-

На 19 септември в пристанище Бургас започна втората активация на Противоминната военноморска група в Черно море в състав от четири плавателни съда – минен ловец „Акчай“ и спомагателен кораб „Гюнгюр Дурмуш“ от състава на ВМС на Турция, на борда на който ще е разположен плаващият щаб на операцията, минен ловец „Струма“ от състава на ВМС на България и базов миночистач „Аксанте“ от състава на ВМС на Румъния.

В началото на юли, на тържествена церемония, в присъствието на командирите на Военноморските сили на трите държави, бе дадено началото на първата активация на Противоминната военноморска група в Черно море.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани