Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българин откри първи завод за бронирани машини и дронове

[post-views]
Българин откри първи завод за бронирани машини и дронове

Българин, чиято кариера се е развила в Канада, откри първия си завод у нас. Той ще произвежда бронирани машини и дронове по стандартите на НАТО. Компанията International Armored Group продава бронирани машини в цял свят, като притежава сертификати STANAG 3 и 4, които са най-високите стандарти за неуязвимост от взривове. Собственикът д-р Антон Стефов и съпругата му прерязаха лентата на новия завод пред погледа на президента Румен Радев, който бе гост на церемонията.

Заводът край Бургас ще произведе първите бройки бронирани машини на пехотата от серията „Рила“ 8х8, тактическите превозни средства „Рила“ 4х4 и Guardian Extreme, както и брониран Форд F350, през следващата година. Веднага след откриването бяха демонстрирани различни проекти като преоборудван автомобил в безпилотен робот с електрически двигател и дистанционно управление, брониран автомобил-джамър Тойота, който създава радиосмущения и обезврежда чуждите нападателни средства. Специално внимание беше обърнато и на най-новото производство на високотехнологични дронове с различно предназначение.

На откриването на завода дойдоха над 200 експерти от отбранителната индустрия от компании от цял свят, представители на дипломацията от различни региони от света, висши офицери от българските Въоръжени сили, военната образователната общност и Министерството на отбраната.

Производствената база беше завършена година по-рано от планирания срок. Тя е разположена на площ от 150 000 кв.м. в промишлената зона на Бургас. През 2023 г. IAG беше сертифицирана като инвеститор клас А, а държавата и общинската администрация на Бургас изградиха техническата и довеждаща инфраструктура.  

IAG е един от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света, с над 1000 служители на пет континента.  

Към момента заводи на IAG има в България, САЩ, Обединените арабски емирства и Турция. IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, Бундесвер и др. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.

Производствената база беше завършена година по-рано от планирания срок. Тя е разположена на площ от 150 000 кв.м. в промишлената зона на Бургас. През 2023 г. IAG беше сертифицирана като инвеститор клас А, а държавата и община Бургас изградиха техническата и довеждаща инфраструктура.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани