Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чуждите драми и родните тревоги

[post-views]
Чуждите драми и родните тревоги

Войната в Близкия изток се разраства. Първо пейджърите и мобилните радиостанции на бойците от „Хизбула“ внезапно започнаха да гърмят, после дойдоха израелски ракетно-бомбени удари, които пратиха при Аллах лидера на групировката Хасан Насрала и голяма част от нейните висши командири. Израелската армия навлезе в Южен Ливан, а Иран реши да отмъсти за убийството на Насрала с рояк от стотици ракети, изстреляни срещу Израел.

След челния сблъсък на терена от типа „армия срещу армия“, който наблюдаваме над 2 години в Украйна, сега виждаме друго лице на съвременната война. Израел и неговите противници от т.нар. проиранска ос на съпротивата си разменят асиметрични удари. И за разлика от руско-украинския сблъсък в Близкия изток една от страните има явно превъзходство. Успехът на Израел се базира на три основни елемента: перфектно разузнаване, използване на високите технологии за военни цели и тотално въздушно превъзходство, съчетано с отлична противоракетна отбрана. Израелците надделяват на военния терен, но не могат да спечелят мира. Те отстраняват непосредствените заплахи, но средата, която ги поражда, се запазва. В международен план Израел също не стои добре, защото впечатлението е, че по-силният бие слабия.

Сеизмичните вълни на близкоизточния военен земетръс стигнаха и до Европа. България евакуира свои граждани от Ливан, днес за пръв път след февруари 2022 г. се събира и Консултативният съвет за национална сигурност при президента, за да се вгледа в рисковете и заплахите за страната в контекста на близкоизточния конфликт. Светът е голям, но интегриран, чуждите драми също ни засягат.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани