Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първите доставки втечнен природен газ за България пристигнаха на терминала в Александруполис

[post-views]
Първите доставки втечнен природен газ за България пристигнаха на терминала в Александруполис

Първата доставка на втечнен природен газ за България на новооткрития терминал в Александруполис, Гърция, вече е факт, съобщиха от пресцентъра на министерството на енергетиката.

Първата доставка на втечнен природен газ за България на новооткрития терминал вАлександруполис, Гърция, вече е факт. компанията TotalEnergies Gas and Power Ltd., която спечели първия от общо петте търга, обявени от „Булгаргаз“ ЕАД за доставки в периода октомври 2024 г. – февруари 2025 г., достави 1 млн. MWh за газовия пазар у нас. Част от това количество ще бъде включено в микса за м.октомври, заедно с газа от Азербайджан и ПГХ „Чирен“, осигурявайки подобрени ценови условия за българските потребители.

В церемонията по посрещането на кораба участваха също изпълнителните директори на „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД Веселин Синабов и Кирил Равначки, както и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Пред участниците в церемонията министър Малинов акцентира и върху факта, че доставката за България от TotalEnergies е първата изобщо в живота на новия терминал. Министър Малинов поясни, че газът, който получаваме днес, е с произход Норвегия. Терминалът за втечнен природен газ в Алексанруполис осигурява достъп до диверсифицирани доставки от надеждни източници като САЩ, Катар, Египет и други. Съоръжението ще съдейства за успешно изпълнение на приоритетите ни, свързани с енергийна сигурност и независимост.

Най-ново

Единична публикация

Избрани