Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мезек – с вкус на автентичност

[post-views]
Мезек – с вкус на автентичност
Крепостта „Мезек“
Фото авторът

Мезешката гробница е тракийска куполна гробница от микенски тип, датирана от IV–III в. пр. Хр. Намира се в покрайнините на с. Мезек, община Свиленград, в могилата „Малтепе“. Това е една от най-големите тракийски гробници в България.

В насипа на могилата през 1908 г. селянин открил бронзова скулптура на глиган в естествен ръст с тегло 177 кг. Находката днес се намира в археологическия музей в Истанбул, Турция, тъй като през 1908 г. този район все още се намирал в границите на Турция. В музея в Хасково се намира гипсова отливка на оригинала.

Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931 г. Проучена е от проф. Богдан Филов. Обявена е за паметник на културата.

Входът на гробницата е внушителен и вътре температурата е постоянна

Гробницата при Мезек е най-голямата и една от най-интересните и внушителните куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Отвън е покрита с внушителен могилен насип с височина 14–15 м и диаметър при основата 90 м. Изградена е от дялани каменни блокове, свързани на места с железни скоби. В гробницата се влиза през коридор (дромос) с дължина 20,65 м, широчина 1,55 м и средна височина 2,50 м. Следват две правоъгълни преддверия (с триъгълен свод – като този на дромоса). От коридора последователно се влиза в правоъгълни преддверия, а след тях в кръгла погребална камера – толос с формата на пчелен кошер. Помещението има диаметър 3,30 м и височина до върха на купола – 4,30 м, а в него се намират каменен саркофаг и две каменни корита (урни). Тук може да се види нещо уникално-артефакти, които реално не присъстват, но са представени с триизмерни техни изображения. Това е уникална техника за презентация на исторически предмети, която може да мултиплицира една изложба едновремено на няколко места.

Рушащата се сграда на бившия Стрелбищен комплекс на 13-и Граничен отряд в с. Мезек е превърната в съвременен интерактивен посетителски център за туристи. Вероятно местната община е първата в България, която успява да ремонтира и спаси стара порутена сграда на стрелбищен комплекс и да я превърне в туристическа атракция. По този повод е издадена малка книжка – летописна записка, с автори полковниците о.з. Атанас Атанасов и Йордан Стоев. Брошурата е издадена от Историческия музей в Свиленград. Повече информация може да се получи от посетителския център на място, който е към дейност ,,Спорт и туризъм“ – община Свиленград. Тук професионалистите могат да ви упътят и да ви дадат изчерпателна информация за мястото, при това го правят с удоволствие и отдаденост.

В реставрираната сграда на граничния отряд е възстановена и зала, където са се провеждали учебни занятия

В реставрираната сграда на граничния отряд е възстановена и зала, където са се провеждали учебни занятия на граничарите, сега се прожектират филми за граничните отряди и за туризма в Свиленград и са поставени експонати, разказващи за историята на граничните ни войски. В тази зала има цяла стена, посветена на граничаря. Предвижда се тук да бъде разположена и експозиция с история за производството на коприна в Свиленградския регион. На първия етаж е била учебната „газова камера“, където са се изпробвали противогазите, днес тя е превърната също в зала за конференции и за прожектиране на филми за града и региона.

Недалеч е и крепоста „Мезек“, където туристите могат да се потопят в историческото време и да видят с очите си фрагменти от бита и ежедневието на предците ни. Чрез специални изкуствени манекени и пространства са изработени постояни исторически възстановки, с които усещането за движение във времето назад става още по-осезаемо. Препоръчително е забележителностите в региона да се посещават извън летния сезон, защото горещината тук е наистина непоносима, но пък това, което можете да видите, е наистина неповторимо.

В крепостта са пресъздадени битът и ежедневието на местните хора
Артефактите в гробницата са представени по иновативен триизмерен метод

Отдава се заслужено внимание и на близкото, и на по-далечното ни минало, като се търсят акцентите, които се поднасят иновативно и с вкус към културната история на тези земи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани