Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С тържествен ритуал военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада отбелязаха 145 години от възстановяването на град Стара Загора

[post-views]
С тържествен ритуал военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада отбелязаха 145 години от възстановяването на град Стара Загора

На 5 октомври жителите на Стара Загора отбелязаха 145 години от възстановяването на града. Събитието датира от 1879г., когато губернаторът на Източна Румелия, Алеко Богориди, поставя основния камък за възраждането на града след разрушенията от войната.

 Церемонията се проведе пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града в парк „Пети октомври“, с участието на военнослужещи от батальон за защита на силите, 38 механизиран батальон и батальона за логистично осигуряване на 2 Тунджанска механизирана бригада от Сухопътните войски.

Под звуците на военния духов оркестър на бригадата и военни почести,  венци и цветя бяха поднесени от Командира на 2–ра Тунджанска механизирана бригада, представители на Община Стара Загора, Областна администрация, Старозагорската митрополия, признателни граждани и гости на града.

По късно военнослужещи от щабен батальон на бригадата се включиха в ритуала по тържественото издигане на националния флаг на площада пред община Стара Загора.

В словото си към присъстващите заместник-кметът на града госпожа Милена Желева, изказа благодарност и към военнослужещите от 2 механизирана бригада за оказаната помощ при потушаване на пожарите през летния сезон, за тяхната отдаденост и професионализъм, подчертавайки значението на единството и труда на всички взели участие в тези трудни за града дни.

В мероприятията в чест на празника участваха още председателя на Общински съвет Стара Загора – госпожа Ивета Лазарова, командира на 2 механизирана бригада – бригаден генерал Мирослав Костадинов, директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението “ старши комисар Стоян Колев, Старозагорски митрополит Киприян, представители на местната, държавната и изпълнителната власт, жители и гости на града.

В рамките на празничната програма, военнослужещите от 2–ра Тунджанска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, представиха на гражданите и гостите на града образци на въоръжение и екипировка използвани в Българската армия, като част от инициативата за популяризиране на военната професия.

Източник: 2–ра Тунджанска механизирана бригада

Най-ново

Единична публикация

Избрани