Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конфликтът в мащаби

[post-views]
Израелската армия съобщи, че е поразила около 280 терористични цели в Ливан и в Газапо време на Йом Кипур

В Близкоизточния конфликт са вплетени много етно-религиозни и исторически възли, но когато става въпрос за военен сблъсък, трябва да си даваме сметка и за мащабите на страните в региона. Израел има неголяма територия – 22 000 кв. км (пет пъти по-малко от България), на която живеят 10 млн. души, 20% от тях са араби. Иран е огромна държава с територия от 1,648 млн. кв. км (Израел може да се нанесе върху нея цели 75 пъти, а България – 15 пъти!) и население от 88 млн. души. Въпреки това БВП на Израел е по-голям от този на Иран. Двете страни няма как да влязат в пряк сухопътен сблъсък, делят ги около 900 км, между тях са Сирия, Йордания и Ирак.

Разполагайки с голям военен бюджет и малка територия, Израел е в състояние да я покрие с противоракетен щит. Обратното – иранците няма как да защитят дори столицата си, но пък огромната територия, включително високопланинска, им позволява да скрият своите ядрени съоръжения и други военни обекти. Уязвими са най-важните точки за икономиката на Иран – терминалите за износ на петрол, но пък тях ги пазят геоикономическите съображения на САЩ и Китай. Нито един американски или китайски президент не иска да види рязък скок на нефтените цени през своя мандат, а израелски удар срещу петролната инфраструктура на Иран би довел до това.

Ивицата Газа, от която оперира „Хамас“, е дълга 41 км и широка между 6 и 12 км, общо – 365 кв. км, това е три пъти по-малко от Софийското поле. На това парче земя обаче живеят над 2 млн. души. Населението и територията на Ливан са приблизително два пъти по-малки от тези на Израел – 5,5 млн. души на 10 500 кв. км. Видно е, че Израел, Ливан и Газа са пренаселени. Дали пък това не е един от факторите, които карат и израелците, и палестинците, и арабите да мислят, че за техния противник няма място по библейските земи?

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани