Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атанас Запрянов: Неприемливо е в мирно време да имаме катастрофи и човешки загуби, кадровите решения предстоят

[post-views]
Атанас Запрянов: Неприемливо е в мирно време да имаме катастрофи и човешки загуби, кадровите решения предстоят

След като стане ясна цялата информация, тогава ще вземем кадрови решения, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов за катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA,която се случи на 13 септември.

Основна причината за катастрофата е поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж. Това каза полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти“ в Служба „Военна полиция“, който оповести доклада с данните от черната кутия на самолета.

Неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж, това е мнението на комисията за разследване на авиокатастрофата, която е определена от министъра на отбраната Атанас Запрянов. Полковник Петко Василев обяви данните от черната кутия.. Като съпътстващи причини той посочи нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на реда на изпълнение на полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина при вземане на решение за начина на извеждане на въздухоплавателното средство от фигура във вертикалната равнина, тъй като в горната точка самолетът е бил управляем и е можел да бъде изведен от фигурата по друг начин, обясни полковник Василев.

Заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков обясни, че на самолета е имало боеприпаси, това се прави с цел да не се променя центъра на тежестта на самолета, за да бъдат изпълнено правилно фигурите, които са заложени. На въпрос дали ръководителят на полетите се е намесил, за да предотврати катастрофата, генералът заяви, че не  е имало намеса от него.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни, че е поел ангажимента при разчитането на черната кутия веднага да информира обществото за резултатите и причините за смъртта на двама военни пилоти. За него е тежко да приеме инцидента, защото човешкият живот е най-ценният капитал за Министерство на отбраната. Машини и техника се купуват, но обучени пилоти трудно се намират, призна министърът.

Министър Запрянов добави още, че командирите трябва да вдъхват увереност, респект и професионализъм. Докато не завърши проверката, всякаква информация за вина и оставки е спекулация. Той обясни, че разследването на прокуратурата е независимо от проверката във ВВС и доклада на „Военна полиция“.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани