Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови израелски удари срещу Бейрут

[post-views]
Израелската армия нанесе въздушни удари по южен квартал на Бейрут, минути след като издаде заповед за евакуация

Израел нанесе удар по южните предградия на Бейрут рано тази сутрин, съобщава „Ройтерс“. Това се случва часове, след като САЩ заявиха, че се противопоставят на израелските атаки в града предвид нарастващия брой на жертвите и страховете от по-широка регионална ескалация.

Свидетели са чули два взрива и са видели кълба дим да се издигат от два квартала в южните предградия на Бейрут. Атаката е извършена, след като Израел издаде заповед за евакуация по-рано днес, в която се споменава само една сграда.

През последните седмици израелската армия нанесе удари по южните предградия на Бейрут без предварителни предупреждения или издаде предупреждение само за една област, а нанесе по-мащабни удари.

Вчера говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че САЩ са изразили загрижеността си пред администрацията на премиера Бенямин Нетаняху относно неотдавнашните удари.

„Когато става дума за обхвата и естеството на бомбардировките, които видяхме в Бейрут през последните няколко седмици, това е нещо, за което изяснихме на правителството на Израел, че имаме притеснения и се противопоставяме“, посочи той. Изказването му показва по-суровия тон на Вашингтон, отколкото преди.

Временният министър-председател на Ливан Наджиб Микати заяви, че контактите му с американски служители са създали „вид гаранция“, че Израел ще намали ударите срещу Бейрут и южните му предградия.

За последно Бейрут беше атакуван на 10 октомври – тогава два удара близо до центъра на града причиниха смъртта на 22 души и сринаха цели сгради в гъсто населен квартал.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани