Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски ще представи днес своя „план за победа“ пред украинския парламент

[post-views]
Зеленски ще представи днес своя "план за победа" пред украинския парламент

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще направи днес дългоочакваното представяне на своя „план за победа“ пред украинския парламент, след като го обсъди с основните западни съюзници на Киев по време на поредица от скорошни визити, предаде Ройтерс.

В момент, когато руските войски напредват в Източна Украйна и за страната му се задава една мрачна зима, с недостиг на електроенергия, украинският лидер излага позицията, че планът, в който влиза очакваната покана към Киев за присъединяване към НАТО, би подтикнал Москва да преговаря добросъвестно за прекратяване на войната, посочва агенцията.

Планът не е публично известен в детайли, но украински представители вече допуснаха, че в него е залегнала молба към Запада за ускоряване на оръжейните доставки и за разрешение на далекобойния обстрел по руска територия.

След две години и половина на сражения речта на Зеленски във Върховната рада вероятно има за цел да убеди изтощената украинска общественост, че войната може да свърши скоро, и да разсее страховете, че подкрепата на Запада бързо отслабва, отбелязва Ройтерс.

Украйна е в неведение какво ще се случи след президентските избори в САЩ на 5 ноември, които могат да върнат Доналд Тръмп в Белия дом. Бившият президент, сега претендент на Републиканската партия, обеща да спомогне за бърз край на войната, ако бъде избран, и то още преди да встъпи в длъжност.

Поддръжниците на Киев се опасяват, че този стремеж да се сключи бърза сделка с Москва може да доведе до големи отстъпки.

Депутати от опозицията като Ирина Герашченко заявиха, че на техни колеги парламентаристи е било казано да присъстват на заседание на Радата, което не присъства в дневния ред, и че вече  „не е тайна“, че Зеленски ще представи плана си.

„Бих искала да вярвам, че (планът) е реалистичен, защото положението действително е много, много тежко“, заявява Герашченко.

Зеленски се срещна с президента на основния си партньор САЩ – Джо Байдън, във Вашингтон през септември, за да му представи плана си. В европейска обиколка миналата седмица той се срещна с лидерите на Великобритания, Франция, Италия и Германия, както и с новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че е поканил украинския президент Володимир Зеленски да представи своя „план за победа“ над Русия на срещата на върха на ЕС в Брюксел, която започва утре.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани