Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязваме Деня на военния парашутист и 80 години от първия боен ден на Парашутната дружина

[post-views]
Специалните сили отбелязват Деня на военния парашутист

Отбелязваме Деня на военния парашутист и 80 години от първия боен ден на парашутната дружина. В словото си по този повод заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев каза в Пловдив, че Министерството на отбраната има намерение да отдели 2,5 процента от Брутния вътрешен продукт за отбрана още с бюджета за 2025 г. Той увери военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции, че модернизацията и превъоръжаването на Българската армия ще продължи с ускорени темпове и припомни, че през следваща година заплатите им ще бъдат повишени с 30%.

18 октомври е считан за рождения ден на военния парашутист от Българската армия , защото на тази дата през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. Дружината дава много жертви, но овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев припомни на състава на Специалните операции подвига на техните предшественици и подчерта, че дружината е използвана за най-тежките и отговорни задачи, точно както се случва и  днес. Военнослужещите от командването и на празника си изпълняват своя дълг на границата, участват в учения. През следващите дни СКСО заедно с Румънските специални сили ще преминат сертификация на щаба на новосъздаденото Регионално командване на Специалните операции в Черноморския регион.

Със заповед на министъра и началника на отбраната, както и на командира на СКСО, бяха отличени военнослужещи.

Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен, а пред параклис „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в района на формированието, на паметната плоча на загиналите герои-парашутисти при изпълнението на воинския си дълг, бяха поднесени венци и цветя.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани