Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Япония, Великобритания и Италия ускоряват работата по съвместния проект за изтребител от следващо поколение

[post-views]
Япония, Великобритания и Италия ускоряват работата по съвместния проект за изтребител от следващо поколение

Япония, Великобритания и Италия ускоряват работата по съвместния проект за изтребител от следващо поколение, предаде Асошиейтед прес. Трите страни обявиха, че до края на тази година ще бъде създадена тристранна правителствена организация, която да работи с производителите на самолета.

През 2022 г. трите държави се договориха за съвместно производство на нов боен самолет, който ще бъде готов за разполагане през 2035 г. Тези усилия целят да се засили сътрудничеството в условията на нарастващи заплахи от страна на Китай, Русия и Северна Корея.  Изтребителят от следващо поколение ще замени излезлите от употреба японски Ф-2, които Япония разработи съвместно със САЩ, и британския „Темпъст“.

В неделя японският министър на отбраната Ген Накатани, след като се срещна със своите колеги от Великобритания и Италияи Джон Хийли и Гуидо Крозето, заяви, че до края на тази година ще бъде създаден съвместен орган, наречен Международна правителствена организация, който ще контролира разработването на самолета.  Министрите се срещнаха в кулоарите на срещата на министрите на отбраната от Г-7 в Неапол, Италия. В проекта за самолета участват няколко компании от частния сектор, сред които японската „Мицубиши хеви индъстрийс“, британската „БАЕ Систъмс“ и италианската „Леонардо“.

Организацията, която ще бъде създадена във връзка проекта, ще бъде базирана във Великобритания и ще бъде ръководена от японец.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани