Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Карлово откриха паметна плоча за 102 години от създаването на Строителни войски

[post-views]
В Карлово откриха паметна плоча за 102 години от създаването на Строителни войски

По повод 102-годишнината на Строителни войски по инициатива на Клуб „Строител „Александър Стамболийски” от състава на Общинска организация „Васил Левски” на СОСЗР с председател полковник от запаса инж Ненко Чернооков в Карлово бе открита паметна плоча, монтирана на входа на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Две главни строителни формирования е имало в годините назад в гарнизона. Това са Пловдивската трудова задруга – дислоцирана в Карлово веднага след създаването си през 1921 г., функционирала тук до 1943 г. и 2-ри строително-механизиран полк – гр.Сопот, съществувал и изградил по-голямата част от строителната инфраструктура в региона от 1969 г. до 2000 г.

С разбирането, любезното съдействие и подкрепата на бившия командир на 61-ва Стрямска бригада генерал-майор Деян Дешков, и на настоящия бригаден генерал Маргарит Михайлов, както и на цялото командване, в изключително кратки срокове, плочата бе монтирана и тържествено открита двес с военно-църковен ритуал. Празничната атмосфера бе подплатена с изпълнението на бойни маршове от военния духов оркестър и почетен взвод от бригадата.

В откриването участваха бригаден генерал Маргарит Михайлов, заедно с целия основен ръководен команден състав на бригадата, полковник от запаса  Георги Папазов – началник на Строителни войски в периода 1998-2000 г.; бригаден генерал от запаса  Янко Янев – председател на Областен съвет на СОСЗР в  Пловдив, той и член на УС и ЦС на Съюза; подполковник от запаса Веселин Ангелов – председател на Областната и Общинската организация на СОСЗР в Стара Загора, подполковник от запаса Иван Балтов – почетен председател на Общинска организация на СОСЗР – Карлово, председателят полковник от запаса Георги Георгиев и заместник-председателят полковник от запаса инж. ж. Ненко Чернооков, който е и председател на Клуб  „Строител „Александър Стамболийски”.

В Карлово откриха паметна плоча за 102 години от създаването на Строителни войски

Поетично приветствие към участниците в тържеството поднесе младият и изключително талантлив рецитатор Борис Нанков. Запленени от чудесното му изпълнение всички дълго го аплодираха, а бригаден генерал Маргарит Михайлов съвсем спонтанно му връчи личната си значка на командваната от него бригада.

Паметната плоча бе открита от бригаден генерал Маргарит Михайлов и полковник от запаса Георги Папазов. Тържественият молебен за освещаването на плочата извърши отец Рафаил – свещеник от Карловската духовна околия.

Кратко слово за историята на Строителните войски в България и съграденото от тях през всичките тези вече над сто години произнесе полковник от запаса Георги Папазов, а от името на организаторите приветствие направи полковник от запаса Ненко Чернооков.

На всички участници в тържеството бяха раздадени безплатно от името на организаторите информационна брошура за Карловските строителни войски и флайер с логото на тържеството. Направена бе и обща снимка за спомен на присъстващите, която те получиха още на събитието.

Много спомени, чувства и емоции преживяха събралите се над стотина воини-строители. Стореното от тях е остава, за което заслужават нашето огромно уважение и почит. След като постави преди няколко години паметни плочи за славната 11-та танкова бригада – Карлово и на страховитите ракетни поделения в Марино поле – 56-та ракетна бригада и 129-та подвижно-ракетно техническа база, на 8 февруари 2023 г. запасното войнство в града на Апостола направи това в памет на воините-строители.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани