Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конфликтът в Украйна: Наемниците от „Вагнер“ затварят обръча около Бахмут

[post-views]
Конфликтът в Украйна: Наемниците от Вагнер затварят обръча около Бахмут

Собственикът на руската частна армия „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви, че наемниците му са превзели още едно населено място в околностите на град Бахмут, който от месеци е арена на тежки и ожесточени сблъсъци. За сега няма официален коментар, както от украинска страната, така и от руска за твърденията на Пригожин.

Собственикът на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин разпространи видео, в което наемниците му позират пред постъпите на Красная Гора-селище от градски тип, намиращо северно от град Бахмут. Засега обаче няма официално потвърждение на информацията, както от украинското командване, така и от руското военно министерство.

Боевете за град Бахмут, някога дом на около 70 хиляди души, продължават от повече от половин година, заради което превземането му се превърна във фикс-идея за руския военен и политически елит.

Независимо от изтощението и липсата на достатъчно муниции украинските защитници на град за сега успяват да удържат позиции, но според експерти много скоро ще трябва да се изтеглят.

Междувременно украинското командване твърди, че смъртността сред руските войници е достигнала до рекордни нива, съпоставима единствено с първите седмици на страната. 

Според статистиката миналата седмица средно на ден са умирали малко над 820 руски войници, което четири пъти над средното за периода юни-юли 2022г.

Британското разузнаване определи сводката, като „вероятно точна“, но освен високата смъртност на руските войници, се забелязва, че и силите на Киев страдат от висока степен на изтощение.

С наближаване на първата годишнина от началото на войната растат и опасенията за нова мащабна руска офанзива, с която Москва ще се опита да даде нов тласък в т.нар „Специална военна операция“, която до този момент не е постигнала нито една от целите си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани