Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Инфлацията в ЕС се свива, в България пада от 13 на 7,8%. Европейската икономика изглежда ще се спаси от рецесия

[post-views]
Инфлацията в ЕС се свива, в България пада от 13 на 7,8%. Европейската икономика изглежда ще се спаси от рецесия

През 2023 г. инфлацията в ЕС ще се свие с близо 3%, като за България се предвижда спад до 7,8  на сто, спрямо 13% миналата година. Европейската икономика ще успее да избяга от рецесията „на косъм“. Това показва Зимната икомомическа прогноза на Европейската комисия, според която наблюдаваме  по-добро от очакваното икономическо представяне на Блока.

От есента на миналата година, когато излезе предходната прогноза на Комисията, се наблюдава серия от положителни развития. Почти година след началото на войната в Украйна, европейската икономика се представя по-добре от очакваното и по всичко личи, че ще успее да избегне техническата рецесия.

Европейската референтна цена на газа падна под нивото си отпреди войната, подпомогната от рязкото намаляване на потреблението и продължаващата диверсификация на източниците. Устойчивостта на домакинствата и бизнеса се оказа впечатляваща, посочват от Брюксел и допълват, че въпреки енергийния шок и последвалата рекордна инфлация, забавянето в края на миналата година е било по-леко от предвиденото.

И все пак, по-добре от очакваното не означава генерално добре и перспективите зависят от политиките, подчерта еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони.

Паоло Джентилони – еврокомисар по икономическите въпроси:

„Икономиката на Европейския съюз надмина очакванията от миналата година с устойчив растеж, въпреки шоковите вълни от руската агресия. Влязохме в 2023 г. на по-здрава основа от очакваното – рисковете от рецесия и недостиг на газ избледняха, а безработицата остава рекордно ниска. И все пак, европейците все още ги очаква труден период. Растежът ще се забавя на фона на силните насрещни ветрове и инфлацията ще отпусне желязната си хватка върху покупателната способност съвсем леко през следващите месеци. Благодарение на единния и всеобхватен подход ЕС успя да пеодолее бурите, които ударят икономиките и обществата ни от 2020 г. насам. Същата решителност и амбиция трябва да покажем и в лицето на предизвикателствата, срещу които се изправяме днес.“

Ръстът в ЕС и еврозоната през 2022 г. се оценява на 3,5 %. БВП ще се увеличи с 0,8 и 1,6 на сто през тази и следващата година. Данните на Европейската комисия сочат, че за същия период инфлацията в Блока ще бъде съответно 6,4 и 2,8 % спрямо 9,2 на сто през 2022 г. В България пък инфлацията пада от 13 до 7,8 % преди да стигне 4 на сто догодина. Реалният БВП на страната ще се увеличи до 2,5 % през следващата година, посочват от Брюксел и припомнят, че пътят на икономиката зависи от взаимодействието между развитието на заплатите и промените в цените.

Най-ново

Единична публикация

Избрани