Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С концерт и награждаване бе отбелязан празникът на военните медии

[post-views]
С концерт и награждаване бе отбелязан празникът на военните медии
С концерт и награждаване бе отбелязан празникът на военните медии

С концерт и награждаване бе отбелязан празникът на военните печатни и електронни медии. Церемонията се състоя днес в Централния военен клуб. На нея бяха отбелязани още 131-ата годишнина от излизането на първия брой на вестник „Военни известия“, чийто наследник е „Българска армия“, както и 20-ата годишнина на Военния телевизионен канал (ВТК).

„Искам да ви поздравя и да ви пожелая поне още 131 години да поддържаме този висок стандарт, който ни прави много по-различни от другите медии, но и много качествени и съдържателни в отразяването не само на военната тема и на всичко, което се случва във въоръжените сили, но и в това, което се случва в обществения живот в България“, каза по време на събитието Румяна Станимирова, директор на Информационния център на Министерството на отбраната, под чиято шапка са вестник „Българска армия“, Военният телевизионен канал и информационният сайт armymedia.bg.

„За мен е искрено удоволствие да ви поздравя по повод празника на военните печатни и електронни медии – 131-ата годишнина от издаването на първия брой на вестник „Военни известия“ и 20-ата годишнина от създаването на Военния телевизионен канал. На днешния ден преди 131 години започва дейността си най-важното в страната печатно издание, отразяващо българското военно дело – настоящият вестник „Българска армия“. Въпреки че съществува под различни наименования през годините, ценностите на вестника не се променят. Той остава гордо на страната на българската армия запознавайки широката общественост, както с нейното славно минало, така и с предизвикателствата пред нейното настояще и бъдеще“, гласи част от приветствието на президента Румен Радев, което бе прочетено в Централния военен клуб от неговия съветник генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

По думите на държавния глава, вестникът и днес е еталон на патриотичната и родолюбива журналистика. „Военният телевизионен канал допринася вече две десетилетия за популяризирането и издигането на авторитета на въоръжените сили на Република България и военната професия в обществото“, пише още в приветствието си Румен Радев.

Приветствие от заместник-министъра на отбраната Теодора Генчовска беше прочетено от Камелия Александрова, която бе водеща на церемонията заедно с Николай Илчев. „В днешния празничен ден, когато честваме 131 години от създаването на вестник „Българска армия“ изказвам своето уважение към десетките журналисти, фоторепортери и технически екип, които през годините работиха за развитието на вестника, предаваха своя опит и утвърждаваха стандартите на военната журналистика. Днес изискванията и очакванията към вас са още по-големи и вярвам, че с присъщите ви отговорност и задълбоченост ще продължите да отразявате проблемите и предизвикателствата, пред които се изправят българската армия и Министерството на отбраната“, пише Генчовска в приветствието. По думите й, макар и по-млади, Военният телевизионен канал и информационният сайт са утвърдили своя авторитет като качествени български медии, като бърз и обективен информационен източник по всички теми, свързани с въоръжените сили и отбраната. „От името на министъра на отбраната и от свое име пожелавам на вашия екип смелост, успехи и дръзновение“, гласи още приветствието от Теодора Генчовска.

Награди и плакети за цялостната си дейност вестник „Българска армия“, ВТК и Информационният център на Министерството на отбраната получиха от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, Съюза на българските журналисти, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Отличие за цялостен принос към военната журналистика бе връчена на Спиридон Спиридонов, а приз за всеотдайно, точно и професионално отразяване на военната тема получи Цончо Драгански. Награда за съществен принос към развитието на „Българска армия“ във времена на промени и предизвикателства получи Иван Сотиров.

Отличия за оригинално, точно и професионално отразяване на военната тема във вестник „България“ и в други медии бяха връчени на Асен Бояджиев и Красен Бучков. Куна Орлинова бе наградена за постижения в областта на военната фотожурналистика. Отличени бяха още журналистите Лазар Лазаров, Юлиан Лазаров, Радослав Везирев и Николай Георгиев, Стойко Якимов, Георги Попов и др.

Симеон Идакиев получи почетен знак от Гергана Лаптева, ръководител на направление „Култура“ в Българския антарктически институт (БАИ). „Съпричастен съм към темата Антарктида вече 30 години, наистина. А последните години са особено важни и вижте какво се случи, когато се намеси армията – нещата потръгнаха страхотно и лесно“, каза Идакиев.

В рамките на церемонията по повод празника на военните печатни и електронни медии прозвучаха изпълнения на Росица Кирилова, Маргарита Хранова, Орлин Горанов и квартет „Ладена“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани