Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна в очакване на мащабна офанзива в навечерието на първата годишнина от войната

[post-views]
Русия „военизира“ депортирани украински тийнейджъри, заяви Украйна

Отвъд световната дипломатическа сцена, конфликтът в Украйна продължава с пълна сила. В навечерието на първата годишнина от войната украинското командване твърди, че е успяло да отблъсне близо 90 атаки на противника, докато противовъздушната отбрана на страната се готви за мащабна руска ракетна атака.

Нищо ново на източния фронт в 364 ден от руската инвазия в Украйна. Основните бойните действия продължават да се водят край град Бахмут, който от месеци е подложен на постоянен артилерийски, въздушни и сухопътни атаки, но защитниците му с цената на големи жертви удържат устрема на настъпващите войски.

Другата гореща точка на източния фронт остава град Соледар, Там според британското разузнаване, руската армия подготвя масирано нападение в опит да пробие украинската отбранителна линия в Донбас. Отделно с превземането на града Москва ще консолидира контрола си върху частично окупираната украинска област Донецк.

Наред с военните действия най-големите опасения на Киев остават масираната ракетна атака, която Кремъл може да подготвя по повод годишнината от конфликта.

И докато Украйна е в очакване на поредната ескалация на военните действие в Русия президентът на страната Владимир Путин обяви, че новата междуконтинентална ядрена балистична ракета „Сармат“ ще влезе на въоръжение в армията до края на годината. Обещанието на Путин беше направено по случай празника на „Деня на защитника на отечеството“ и идва два дни, след като в реч пред депутатите от двете камари на парламента той обяви, че прекратява участието на страната в единствения договор със САЩ за контрола на стратегическите ядрени оръжия НОВ СТАРТ. Решение, което Вашингтон и съюзниците му в НАТО определиха като опасно.

Вероятността Русия да прибегне до ядрения си арсенал остава минимална, като реториката на Путин е предназначена за вътрешната аудитория, и на фона на боксуващата специална военна операция, коментират експерти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани