Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румънският външен министър информира американския държавен секретар за създаването на работна група с Турция в Черно Море

[post-views]
Румънският външен министър информира американския държавен секретар за създаването на работна група с Турция в Черно Море

Румъния и Турция ще създадат двустранна работна група за сигурността в Черно море. Предложението беше съгласувано с турския външен министър Мевлют Чавушоглу през декември миналата година, а вчера е било тема на телефонен разговор на външния министър на северната ни съседка Богдан Ауреску с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„Американската страна оценява високо тази инициатива “, се казва в прессъобщение на румънското МВнР.

Двамата дипломати са обсъдили още възможностите за укрепване на устойчивостта на Черноморския регион чрез стратегически устойчив подход, който да гарантира свободния, безопасен и проспериращ характер на Черно море и да укрепи статута му на основен търговски и енергиен път.

В този контекст Богдан Ауреску е подчертал важността на бъдещата Стратегия на САЩ за Черно море и необходимостта от осигуряване на нейната синергия с регионалните стратегии на ЕС и НАТО. Двамата дипломати са коментирали и значението на продължаването на съгласуваното и последователно укрепване на източния фланг на НАТО.

Министърът на външните работи на Румъния е препотвърдил безусловната подкрепа за укрепването на сигурността на Република Молдова и нейния европейски курс. Американският държавен секретар е припомнил решението на САЩ да отпусне 300 милиона долара за подкрепа на енергийната сигурност на засегнатата от войната в Украйна страна.

Разговорът между двамата дипломати се проведе в рамките на подготовката за осмия кръг от Стратегическия диалог между Румъния и САЩ, чийто домакин ще бъде Букурещ в средата на март.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани