Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Белград се провежда Световният конгрес на ветераните от войните

[post-views]
В Белград се провежда Световният конгрес на ветераните от войните

 Председателят на Съюза на ветераните от войните l България доц. д-р Иван Сечанов поздрави президента на Световната федерацията  Дан-Виго Бергтун и председателя на домакините от  SUBNOR , неправителствената организация на ветераните и потомците в Република Сърбия, генерал-майор  Видосав Ковачевич.

От 6 до 10 март в Белград се провежда Световният конгрес на ветераните от войните, който включва и 39-ата Генерална асамблея на федерацията. Участват делегати от 38 страни. Форумът се провежда от SUBNOR с подкрепата на Министерството на труда и социалните работи под патронажа на президента на Сърбия Александър Вучич.

„Сигурни сме, че мотото на конгреса „Уважение към многообразието“ ще съпътства всички заседания и срещи в Република Сърбия. Днес темата е много актуална и сме уверени, че ще бъде разгледана внимателно и от всички гледни точки в сесията за мир и сигурност по време на конгреса.

Съюзът на ветераните от войните в България прави всичко възможно за подобряване социалното положение на своите членове и защитата на мира, както ни призовава ООН. За съжаление, усложнената обстановка не ни позволи да участваме в конгреса, но ние сме с вас през тези дни“, се посочва в поздравителния адрес на доц. д-р Иван Сечанов.

В началото на конгреса социалният министър Никола Селакович подчертал, че всички в Сърбия са потомци на ветераните. Акцент в словото му била защитата на ветераните-инвалиди. За това за тази година бюджетът е отделил 17,9 млрд динара в резултат на приетия Закон за защита на ветераните-инвадили.

Нашата организация е открита за сътрудничество с ветераните от целия свят, много е важна концепцията за уважение към многообразието, посочил президентът Дан-Виго Бергтун. Ние сме неполитическа организация и не всемаме страна в нито един конфликт, дори за това да ни подтикват правителствата, казал още той.

Ние следваме политиката на президента Александър Вучич, развиваме регионалното сътрудничество, отминаваме въпросите, по които нямаме съгласие и продължаваме да обсъждаме останалите, посочил ген. Ковачевич. Така, допълнил той, оставаме приятели.

Световната федерация на ветераните (WVF) е международна неправителствена организация за ветерани с нестопанска цел. Мисията на WVF е да бъде водещата организация, насърчаваща благосъстоянието и предоставяща помощ и помощ на ветерани и жертви на войни и подпомагаща международната общност в насърчаването на международния мир и сигурност

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани