Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тайван предупреди Хондурас да не приема „отровната“ помощ на Китай

[post-views]
Тайвански изтребител падна в морето при тренировъчна мисия, пилотът е спасен

Тайван предупреди Хондурас днес, да не се изкушава от „отровната“ помощ на Китай, без значение колко е затънал в дългове, и отхвърли вероятността да бъде въвлечен във война на наддавания за дипломатически съюзници със своя континентален съперник Китай, предаде Ройтерс.

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро каза във вторник, че е възложила на външния министър задачата за установяване на официални отношения с Китай. Ако централноамериканската държава наистина прекрати отношенията си с Тайван, то островът ще остане само с 13 дипломатически съюзници, уточнява агенцията.

Външният министър на Хондурас Едуардо Енрике Рейна каза вчера, че решението на страната му да се обърне към Китай е отчасти е заради това, че Хондурас е „затънал до гуша“ във финансови проблеми и дългове, като например 600 милиона долара, които дължи на Тайван.

„Искаме да напомним на правителството на Хондурас да не утолява жаждата си с отрова, дори и гърлото му да е напълно пресъхнало от дългове“, каза Тайван.

Хондурас поиска от Тайван да удвои годишното подпомагане до 100 милиона долара, но не получи отговор, каза Рейна. Хондурас също така опита да предоговори дълга си, но без резултат, отбелязва агенцията.

Тайван отрече това и заяви, че коментарите на хондураския външен министър не се базират на факти от двустранни разговори. Тайван е приел радушно предложенията на Хондурас отначало докрай, твърдят от острова.

„Все още се опитваме да поддържаме дипломатически връзки, правим всичко възможно да ги защитим, но в никакъв случай няма да се включим в състезание за пари с Китай“, каза Тайван.

Сред бившите съюзници на Тайван, като например Панама, Доминиканската република и Салвадор, се наблюдава „бързо развитие“ в двустранните отношения, които са им донесли „осезаеми придобивки“, каза в Пекин говорителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин.

Китай е склонен да развие връзки с всички държави, включително и с Хондурас, на принципа „един Китай“, добави той, имайки предвид позицията на Пекин, че Китай и Тайван са части от една държава.

„Смятам, че това ще създаде повече възможности за икономическото развитие на Хондурас и за благоденствието на народа му“, отбеляза Ван Вънбин.

САЩ, които са най-важният поддръжник на Тайван на международната сцена, въпреки липсата на официални връзки помежду им, се опасяват, че китайското влияние в Южна Америка се засилва за сметка на Тайван, отбелязва Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ заяви вчера, че Китай дава много обещания, без да ги изпълнява.

Китай не позволява на страните, с които има дипломатически отношения, да поддържат официални връзки с Тайван, за който претендира, че е китайска територия без право на междудържавни връзки. Тайван обаче твърдо оспорва тази позиция на Пекин.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани