Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пекин потвърди – китайският лидер Си Дзинпин заминава за Русия

[post-views]
Си Цзинпин похвали връзките на неговата страна с Франция в условията на „глобална несигурност“

Китайският президент Си Дзинпин ще е на държавно посещение в Русия от 20 до 22 март по покана на руския си колега Владимир Путин. Това се казва в съобщение на китайското външно министерство, без да дадат подробности. Информацията беше потвърдена и от пресцентъра на Кремъл.

Това ще е първото посещение на китайския лидер Си Дзинпин в чужбина, след безпрецедентното му преизбиране на поста за трети път. Визитата му в Русия ще се следи с голям интерес по няколко причини, като първата от тях е – предложения от Китай план за прекратяването на войната в Украйна. План, който беше посрещнат със скептицизъм, както в Киев, така от Западните му съюзници.

Много анализатори виждат в посещението на китайския лидер демонстрация на подкрепа към Москва, като основният въпрос, който си задават всички е до колко Пекин е готов, освен икономически да подпомогне Москва с предоставяне на оръжия и боеприпаси – опасения споделяни, както в Украйна, така и в НАТО и ЕС.

Другият въпрос, който остава без отговор е дали Си Дзинпин ще проведе виртуална среща и с украинския президент Володимир Зеленски, за която американските медии съобщиха миналата седмица, но все още не е официално потвърдена от китайската страна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани