Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания и Япония подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в космоса

[post-views]
Великобритания ще обяви помощ за Украйна в размер на около 310 милиона долара на срещата на върха на Г-7

Великобритания и Япония са сключили споразумение за двустранно сътрудничество в космоса, предаде Ройтерс. Това е най-скорошната стъпка в задълбочаването на връзките им в областта на отбраната, като се има предвид, че двете страни работят по създаването на нов изтребител.

Споразумението има за цел да улесни бъдещото сътрудничество на двете държави в космоса, което включва размяна на информация, съвместни обучения и обмен на служители.

През януари британският премиер Риши Сунак и неговият колега Фумио Кишида подписаха споразумение в областта на отбраната, което надгради сътрудничеството им след обявения миналата година тристранен проект с Италия за разработване на изтребител от следващо поколение.

Началникът на британските кралски военновъздушни сили, маршал Майк Уигстън заяви, че Великобритания и Япония работят в тясно сътрудничество и споделят общи ценности и стратегически интереси. „Космическият сектор е от решаващо значение за споделената сигурност и просперитет, а също така е и жизненоважна част от сътрудничеството, подкрепено от Космическо командване на Обединеното кралство и японските сили за самоотбрана“, допълни той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани