Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Антъни Блинкън предложи помощ на Армения за уреждане на отношенията ѝ с Азербайджан

[post-views]
Блинкън е бил информиран за плана на Украйна да накара Русия да прекрати войната, съобщи Държавният департамент на САЩ

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предложи САЩ да помогнат на Армения за провеждането на дискусии за мир с Азербайджан, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Държавния департамент.

Блинкън е разговарял по телефона с арменския премиер Никол Пашинян, след като преди около две седмици избухна престрелката между азербайджански войски и етнически арменци в Нагорни Карабах, при която загинаха най-малко петима души.

Блинкън е „потвърдил подкрепата на САЩ за преки разговори и дипломатически усилия за траен и устойчив мир в Южен Кавказ, подчертавайки, че няма военно решение“, се казва в изявлението на Държавния департамент.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и Пашинян се срещнаха няколко пъти в опит да разрешат конфликта, но периодичните прояви на насилие пречат на мирния процес, отбелязва Ройтерс.

Нагорни Карабах е бил в центъра на две войни между Армения и Азербайджан през изминалите повече от 30 години, откакто двете бивши съветски републики получиха независимост.

Русия и Армения официално са съюзници по силата на договор в сферата на отбраната, но Москва също така се стреми да поддържа добри отношения и с Азербайджан.

Регионът Нагорни Карабах е международно признат за част от Азербайджан, но населението му се състои предимно от етнически арменци. През декември миналата година азербайджанци, представящи се за екоактивисти, започнаха блокада на Лачинския коридор – единственият път, който свързва Армения с Нагорни Карабах.

Армения твърди, че блокадата е довела до недостиг в доставките на храни и лекарства, както и че протестиращите са подкрепяни от азербайджанското правителство агитатори. Азербайджан отрича тези твърдения с аргумента, че протестиращите провеждат кампания срещу нелегалния арменски миннодобив.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани