Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Държавния департамент на САЩ за България: Незаконни арести, проблеми с медийната свобода и малцинствата

[post-views]
Износът на американски оръжия е достигнал рекордно високи стойности през фискалната 2023 г.

В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитане на човешките права са „недостатъчни“.

Значими проблеми, свързани с правата на човека, включваха: жестоко или унизително отношение от страна на властите, включително към задържани лица, мигранти и разселени деца и деца, настанени в институции; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозна корупция в правителството; престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към членове на ромската общност; и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър и интерсексуални лица.

Властите предприеха стъпки за идентифициране, разследване, съдебно преследване и наказване на длъжностни лица, извършили нарушения на правата на човека и корупция, но действията на правителството бяха недостатъчни и безнаказаността беше проблем.

Зачитане на неприкосновеността на личността

Изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание и други свързани с тях злоупотреби

Конституцията и законът забраняват подобни практики, но имаше достоверни съобщения за държавни служители, които са прилагали жестоко и унизително отношение към задържани под стража лица.

През януари неправителствената организация (НПО) Български хелзинкски комитет (БХК) публикува проучване сред затворници, в което се твърди, че 27% от тях са били подложени на малтретиране по време на задържане, и се отбелязва, че 24% са се оплакали, че са били подложени на физическо насилие, докато са били в полицейски участък.

Условия в затворите и центровете за задържане

Условията в някои затвори и центрове за задържане бяха лоши, но неправителствените организации отбелязаха положителни промени в други. Имаше съобщения за пренаселеност в някои места за задържане, твърдения за корупция сред персонала на затворите и неадекватни санитарни, битови и медицински условия.

Произволен арест или задържане

Въпреки че конституцията и законът забраняват произволния арест и задържане, имаше отделни съобщения, че властите понякога злоупотребяват с правомощията си за арест и задържане.

През август Софийският административен съд потвърди решението на Софийския районен съд, че бившият министър-председател Бойко Борисов, бившият министър на финансите Владислав Горанов и съветникът по връзки с обществеността Севделина Арнаудова са били арестувани незаконно. През април Софийският районен съд постанови, че властите не са успели да съберат „нито едно годно доказателство за съпричастността на обвиняемите към твърдяното престъпление“. На 17 март полицията арестува тримата в рамките на разследване за изнудване, но след 24 часа ги освобождава, без да повдига обвинения.

Зачитане на гражданските свободи

Конституцията и законът предвиждат свобода на изразяване, включително за представителите на пресата и другите медии, и правителството като цяло зачита това право. Продължаваха обаче опасенията, че корпоративният и политическият натиск, неефективната и корумпирана съдебна система и непрозрачното държавно регулиране на средствата, предназначени за подпомагане на медиите (включително фондовете на ЕС), нанасят сериозен ущърб на медийния плурализъм.

Дискриминация и обществени злоупотреби

Според неправителствените организации и омбудсмана законът не осигурява достатъчна защита на жертвите на домашно насилие, тъй като не предвижда наказателно преследване на извършителите за нанасяне на средна телесна повреда (напр. счупен зъб) или по-сериозна телесна повреда, като например умишлено заразяване на лице с болест, предавана по полов път.

Неправителствените организации критикуват властите, че не проследяват в достатъчна степен случаите на домашно насилие, което според тях е необходимо, за да могат властите да оценят риска от превръщането на насилието в смъртоносно.

Системно расово или етническо насилие и дискриминация

Обществената нетърпимост към малцинствените групи продължаваше да съществува и се изразяваше в честа дискриминация на роми и етнически турци. Политическите и правителствените дейци понякога я одобряваха или подтикваха към нея. Правозащитни организации съобщиха, че по време на извънредното положение COVID-19 се е увеличила расовата дискриминация срещу ромите. Медиите често описваха ромите и другите малцинствени групи, използвайки дискриминационен, унизителен и обиден език, като изтъкваха случаи, в които роми са извършили престъпления.

Деца

Насилието над деца продължава да бъде проблем.

През август омбудсманът и неправителствените организации предупредиха служебното правителство, като изразиха загриженост, че Националният център за безопасен интернет, който провеждаше обучения и кампании и обслужваше телефонна линия за помощ относно онлайн тормоза и вредното съдържание, в крайна сметка ще трябва да спре работа поради липса на държавно съфинансиране. В края на годината центърът все още функционираше.

Неправителствените организации критикуваха властите, че разглеждат ранните бракове като етнически ромски проблем, но признаха, че детските бракове са широко разпространени в ромските общности.

През август Центърът за безопасен интернет изрази загриженост относно над 100-процентното увеличение на случаите на сексуална експлоатация и тормоз на деца в интернет през предходните 18 месеца и разкритикува правителството за липсата на активна политика за защита на децата в интернет.

Антисемитизъм

Антисемитска реторика продължи да се появява редовно в социалните мрежи и като коментари под статии в онлайн медиите. Организацията на българските евреи, или Шалом, съобщи за тенденция на увеличаване на антисемитските изказвания и теориите на конспирацията в интернет, както и на антисемитските политически изявления, графитите и вандалските прояви срещу имущество на еврейската общност. Сувенири с нацистки знаци се предлагаха в туристическите райони в страната.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани