Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рамазан започна с напрежение – първа жертва на свещения месец падна в Западния бряг

[post-views]
Трима палестинци бяха убити при операция на израелската армия на Западния бряг

С напрежение започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Израелските сили за сигурност убиха палестинец при атака в северната част на Западния бряг, заявиха здравните власти в Исламабад. ООН призова за деескалация на конфликта поне в празничните седмици.

Палестинец е застрелян от израелските сили в северния град Тулкарем, където Тел Авив смята, че се заражда нова въоръжена групировка, свързана с военното крило на палестиското движение „Фатах“. Убитият е 25-годишният Амир Абу Хадиджа. Като предполагаем участник в няколко огнестрелни атаки срещу израелци именно той е бил цел на операцията.

Местният клон на „Фатах“ – „Бригадите на мъчениците от Ал Акса“ обяви лидера си Абу Хадиджа за първия мъченик на свещения месец Рамазан.

Един от най-важните празници за мюсюлманите започна в сряда и продължава до 21 април. Отбелязват го стотици милиони хора по целия свят, а множество вярващи се събират именно в джамията Ал Акса, която е третото най-свято място за исляма. Това обаче е и едно от местата, чиято принадлежност е оспорвана от евреите, както и Храмовият хълм в Йерусалим, окупиран от израелците преди повече от 50 години.

Свещеният месец обичайно е детонатор на напрежението между двете държави. Още повече, че тази годината в първата половина на април Рамазан съвпада с еврейския празник Песах, което може допълнително да влоши ситуацията в самия Йерусалим. ООН призова за въздържане от конфликтна риторика, особено предвид ожесточените сблъсъци през последните месеци. От началото на годината броят на жертвите в Западния бряг надхвърли 100 души – 87 палестинци и 15 израелци, което е рекорд от 2000 година насам.

Най-ново

Единична публикация

Избрани