Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриват парк „10 Пехотен родопски полк“

[post-views]
Откриват парк „10 Пехотен родопски полк“

Вече в Хасково има улица на името на славния пехотен полк, участвал във всички войни.

На 26 март – Ден на 10 Пехотен родопски полк и Ден на Тракия, Община Хасково Ви кани на откриване на новия модерен парк на Хасково. Церемонията ще бъде от 11 ч. пред монумента на полка, превзел Одринската крепост и написал едни от най-славните страници в бойната история на Българската армия, съобщават от Общината.

Ще участват военно формирование 52 740, духов оркестър „Хасково“ с диригент Недялка Ангелова, народен оркестър при Община Хасково с ръководител Димчо Йорданов и ансамбъл „Южняци“ с ръководител Васко Димов.

Около 5 млн. лв. струва паркът, в който има спортни игрища, езеро и много други съоръжения. МО предостави на община Хасково безвъзмездно терена на бившите казарми, строителството започна преди повече от две години.

Междувременно във фейсбук  вървеше полемика за име на новата придобивка. Паркът да се казва „Централ“ бе едно от предложенията. Друг предлагаше името „Войнишки“, защото е на мястото на бивши казарми, а в парка е паметникът на 10 Родопски полк. Сякаш най- много бяха хасковлии, които подкрепяха  идеята паркът да носи името на славния  хасковски полк, участник във всички войни. Друга идея бе да носи името на бащата на българската конница ген. Колев. Предлагаше се името „Булаир“, „Народни будители“ и др.

През ноември м.г. с решение на Общинския съвет улица в Хасково получи името “Десети пехотен родопски полк”. Тя свързва други две – “Булаир” и “Ген.Колев” и улеснява преминаването на хората от двата съседни квартала.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани