За засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Проверките са във връзка с предстоящите Великденски празници.
В периода от днес до 17 април включително, ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка. По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка, коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за предлагане на размразено като охладено агнешко месо. Ще се съблюдава начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. С цел мониторинг ще се вземат проби от пратките с яйца, влизащи през границите. По време на почивните дни и дните на официалните празници вкл., ще бъдат осигурени дежурни инспектори , които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.