Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След приема в Шенген в Хърватия отпаднаха и последните гранични проверки

[post-views]

В Хърватия отпадна и последният вътрешен граничен контрол на летища за полетите от Шенгенското пространство. Правителството в Загреб се надява, че приемането на еврото и присъединяването към зоната за свободно пътуване да увеличи притока от туристи в страната, след като секторът беше засегнат от пандемията от Ковид-19.

С Хърватия Шенгенското пространство вече обхваща 27 държави в Европа. От тях 22 са членки на ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, които са страни партньори на блока.

Като най-голямата безвизова зона в света, средно на ден до 3 милиона души пресичат вътрешните й граници, а близо два милиона други живеят в една страна, но ходят на работа в друга.

Независимо, че са част от ЕС България, Румъния, Кипър, и Ирландия, за сега остават извън шенгенското пространство, след като трите страни, не успяха да получат единодушна подкрепа за присъединяването си.

Хърватия официално влезе в Шенгенското пространство още на първи януари, като първо отпадна сухопътния и  морски граничен контрол.

За да покрият обаче необходимите изисквания за въздушния трафик, властите инвестираха милиони за да направят необходимите подобрения на летищата си, особено това в Загреб, където освен нови терминали, бяха разширени и чакалните, и отварянето на допълнителни пунктове за проверка на пътниците от страните извън шенгенската зона.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани