Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгарският парламент одобри присъединяването на Финландия в НАТО

[post-views]
Унгария гласува днес на парламентарни избори

Финландия е на крачка от пълноправно членство в НАТО. След месеци на отлагане унгарският парламент най-накрая ратифицира протоколите за присъединяването на нордическата държава към 30 членна организация.

Очаквано законът за членството на Хелзинки в НАТО беше приет с голямо мнозинство от унгарския парламент, в който доминират депутатите на управляващата партия Фидез на премиерът Виктор Орбан.

Близки дни депутатите да започнат дискусиите и по ратифицирането на споразумението за членството на Швеция, която заедно с Финландия подаде молбата за присъединяване към пакта, заявиха от управляващото мнозинство.

Протоколите за членство в НАТО изискват одобрението на всички държави във военната организацията. До този момент само 28 страни-членски, включително и България, са одобрили кандидатурите за членството на Швеция и Финландия.

След като получи одобрението на Унгария, финландското правителство очаква и последното гласуване в турския парламент, след като получи уверението на Анкара, че това ще стане преди президентските избори през май.

Под въпрос остава влизане на Швеция, която за сега не може да изглади различията си Реджеп Таийп Ердоган, които обвинява в страната, че е сигурно убежище за кюрдските сепаратисти, както и че отказва да ги екстрадира.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани