Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Добре дошли в НАТО! Финландия стана 31-вият член на Алианса

[post-views]
Добре дошли в НАТО! Финландия стана 31-вият член на Алианса

Добре дошли в НАТО. Финландия се превърна в 31-вият член на Алианса, след като турският парламент ратифицира присъединяването ѝ към пакта. Благодарим ви за доверието и подкрепата, заяви финладският президент Саули Нинистьо.

С 276 гласа „за“ турският парламент даде зелена светлина на разширяването на НАТО, одобрявайки присъединяването на Финландия към пакта. С това Хелзинки получи и последната необходима ратификация, за да стане пълноправен член на Алианса. Миналата седмица президентът Ердоган обеща, че това ще се случи, а сега депутатите и от редиците на управляващите, и тези от опозицията бяха единодушни, че приемането на скандинавската държава е добре дошло за целия блок.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства решението на парламента в Анкара и подчерта, че членството на Финландия ще направи трансатлантическото семейство по-силно и безопасно.

Благодарим ви за доверието и подкрепата, заяви финландският президент Саули Нинистьо след като страната му получи „пропуск“ за НАТО. Финландия ще бъде силен и способен съюзник, ангажиран със сигурността на Алианса, обеща държавният глава и пожела възможно най-скорошно приемане на съседите си от Швеция, които все още чакат зелена светлина.

Припомняме, че двете скандинавски държави кандидатстваха заедно за членство в НАТО непосредствено след руската инвазия в Украйна миналата година. Неразрешени двустранни проблеми с Будапеща и Анкара обаче възпрепятстват присъединяването на Стокхолм.

Най-ново

Единична публикация

Избрани