Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борислав Сарафов за случая с кортежа на главния прокурор: Взривното устройство е било с намерение да убие

[post-views]
Борислав Сарафов за случая с кортежа на главния прокурор: Взривното устройство е било с намерение да убие

„Днес около 11:30-11:35 часа главният прокурор с автомобила си, пътувайки към София, на един много голям завой, на който очевидно скоростта се намалява, избухва взрив. Взривът е изключително силен, по сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра“ – това каза заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който пристигна на мястото на инцидента с кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

„На мястото се установи кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. Това е в непосредствена близост до пътното платно, банкета. Освен всичко друго взривът е имал насоченост – взривът има ясна насоченост към пътя, към преминаващите автомобили“, допълни Сарафов.

И още: „Бомбата е била не само д голям тротилов еквивалент – не по-малко кг 3 кг тротилов еквивалент по първоначално мнение на експертите, но и с осколки. Множество осколки, които са се разпилели и забили в отсрещните дървета. Тоест именно в дърветата – посока от банкета през пътното платно към дърветата. Очевидно бомбата, взривното устройство е било с намерение да убие. Не е било с цел сплашване, не е било фойерверки, изключително силен взрив, включително с осколки. Металните сачми, които намираме, част от които са се забили и в дърветата, са с големина колкото човешки нокът, толкова големи метални сачми“.

В момента се провеждат огледи, включително със следови кучета, като се търсят следи от евентуалните извършители. „На местопроизшествието се намерени маркери, които очевидно са оставени от извършителите“, допълни зам.-главният прокурор: „Определени маркери, определени предмети, спрямо които, когато премине автомобилът, бомбата да бъде задействана“.

„Очевидно професионално подготвено покушение и добре изпълнено, само една случайност е спасила както главния прокурор, така и семейството му, така и редица други хора, които са преминавали по това време  или малко преди това по този път. Само една случайност е предотвратила наистина смъртни случаи, които биха могли да настъпят“, посочи още Борислав Сарафов.

„Към момента наказателното производство, което е образувано е по глава 1-ва от Наказателния кодекс за терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или да убие някого –  108А, алинея 1-ва от НК“, съобщи още зам. главният прокурор.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани