Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Дъждът не спря таланта
Военните ни музиканти, макар и мокри до кости, се раздадоха за вярната си публика, която бурно ги аплодира под дъжда

До последно не беше ясно ще има ли парад на военните духови оркестри, или няма да има. Това беше един от празничните елементи по случай 6 май – Празникът на войската. Пространството пред НДК в столицата буквално беше залято от вода. Локвите отразяваха в себе си мрачното небе. Тази година светецът покровител на хората с пагони не се смили и над военните ни музиканти, но и над вярната им публика. Началниците до последно променяха заповедите, защото дъждът понамаля и малко след това отново се изля. Главният диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър подполковник Ради Радев обикаляше наоколо и премисляше ще се случи ли, или няма да се случи парадът. Е, стана въпреки всичко!

Въпреки дъжда и вятъра беше взето решение и музикантите излязоха да свирят. Сякаш св. Георги се намеси и дъждът наистина спря, но отново само за малко. Това обаче по никакъв начин не спря музикантите с пагони. Те свириха така, сякаш пред тях има многомилионна публика, а пред тях имаше малко ентусиасти, които обаче бурно аплодираха всяко изпълнение. Въпреки дъжда и майския студ вярната публика, нерядко и без чадъри, танцуваше на популярните мелодии и ръкопляскаше, когато виртуозите от военните духови оркестри изпълняваха фигури, докато свирят и се закачаха с публиката.

Главният диригент на Българската армия маестро подполковник Ради Радев до последно съобразяваше мероприятията с метеорологичната обстановка

Дори и маестро подполковник Радев се включи в изключенията, като напусна за малко диригентския си пост, за да поздрави лично дългогодишния фотограф на вестник „Българска армия“ Красимир Тодоров.

А дъждът не спираше, валеше, сякаш няма да спре поне година. Военните ни музиканти обаче не само не се отказаха, но станаха още по-нахъсани да свирят, да покажат невероятните си умения и съчетанието между свирене и танцуване едновременно. Усмивките не слизаха от лицата им, когато публиката ги аплодираше след поредното виртуозно изпълнение. Те отдаваха чест отривисто, поздравяваха малката, но вярна публика, а тя изпадаше във възторг от възможността да бъде толкова близо до своите музикални приятели.

Това са военните ни музиканти – предимно воини, авангардът на войската. С ритмите на маршовете войниците ни са умирали за родината, за близките си хора. И военната музика вдъхновява за висок патриотизъм и жертвоготовност. Затова, когато гръмнат маршовете ни в залите и по площадите днес, очите на ветераните и служилите в Българската армия се пълнят със сълзи от гордост, а останалите аплодират оркестрите, защото чувстват, че те са част от величието на нашата военна история.

Нека припомним, че почти няма музикален инструмент, който да е бил използван по време на войните за освобождение и национално обединение, който да не е с някакви „наранявания“.

Въпреки коментарите, че музикалният парад е можело да се отложи за друг ден, военните ни музиканти, макар и в дъжда, макар и пред оскъдна публика, мокри до кости, с подгизнали униформи, свириха така, както биха свирили и в най-представителната зала, пред най-избраната публика. Това ги прави виртуози, това ги прави големи, с това показват и таланта си, но и готовността си да бъдат в авангарда. На фронта няма значение дали вали дъжд, сняг, дали е студено, дали е тъмно. Когато тръбата свирне, музиката гръмва и войниците тръгват след своя командир. Атмосферните условия са само миманс, най-важното за военните ни музиканти са България и Българската армия, останалото е подробност!

Фото Красимир ТОДОРОВ

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани